Jubileum Slach om 'e Toer bij Surhuizum: 12.000 liter snert uitgedeeld

27 des 2019 - 09:27

Vanuit Surhuizum wordt vrijdag de 'Slach om 'e Toer' gehouden. Ieder jaar doen er ruim duizend wandelaars mee aan de tocht. "Onze tocht staat bekend om de oliebollen en snert. In de afgelopen negen jaar hebben er zo'n 6.300 mensen meegedaan. In een liter snert zitten zo'n drie tot vier kopjes, dus in de loop der jaren is wel wel 12.000 tot 14.000 liter snert doorheen gegaan," zegt Nynke Kloosterman, een van de oprichters van de tocht.

"Het begon ooit met 400 to 500 mensen," vertelt ze. "Wij hebben ook wel eens 300-400 mensen gehad, maar toen was het echt heel slecht weer. Maar de afgelopen jaren al vaak over de 1.000. Daar moet genoeg snert voor worden gemaakt. "Er is nu 300 liter snert, dus er worden vandaag ook wel 1.000 mensen verwacht."

Verslaggever Maaike van der Hoek en Nynke Kloosterman, een van de oprichters

Kuiertocht 'Slach om 'e Toer' yn Surhuzum - Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

Er zijn drie afstanden voor de wandelaars: 10, 20 en 30 kilometer. De wandelaars die de langste afstand lopen, zijn voor acht uur in de ochtend al begonnen. De start is bij MFC De Delfeart in Suhuizum. De wandelaars steken ook de grens over om in het Groninger Westerkwartier een stuk te lopen.

Naar Trimunt

"Het is een echte winterwandeltocht, met van alles er op en er aan. Van Surhuizum naar Surhuisterveen, een stukje van Drachtstercompagnie en dan in de richting van Trimunt," vertelt Loonstra van de organisatie. De tocht loopt over gewone wegen, maar ook over oude paden en routes die anders dicht zijn voor het publiek. De tocht eindigt weer in De Delfeart aan de Bartemerwei.

"Op vijf locaties staan onze mensen op de route. In een gebouw van Staatsbosbeheer komt alles weer bij elkaar, er zijn oliebollen en chocolademelk," zegt Loonstra.

Pieter Loonstra van de organisatie van Slach om 'e Toer

(advertinsje)
(advertinsje)