Terugkijken: Molen De Hond in Paesens kan weer malen

25 des 2019 - 17:01

De molen De Hond bij Paesens en de Miedemolen bij Holwerd zijn weer klaar. Ze zijn het afgelopen jaar opgeknapt en in oude staat hersteld. Met een financiële bijdrage van het ministerie van Cultuur was de begroting begin februari rond en konden de bouwers van start.

Molenaar Wim Rietdijk aan het werk. - Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Beide molens waren in slechte staat. Bij de molen in Holwerd moest onder andere werk verzet worden aan de wieken en de schroef. Het maalwerk in molen De Hond bij Paesens was verwaarloosd en draaide niet meer. Het stond al sinds 1950 stil. Nu is al het binnenwerk waar nodig vervangen en zijn de slechte balken vervangen.

Voorzitter Wiepke Schukken is blij dat het werk nu klaar is. "De molen is voor het gebied hier een toeristische trekker. Veel mensen komen langs om even binnen te kijken." Het is de bedoeling dat er ook weer gemaald gaat worden. Molenaar Wim Rietdijk is daar helemaal klaar voor. "Ja, alles werkt weer. Het wordt alleen wel veevoer, want wil je het zo verkopen dan moet je voldoen aan strenge hygiëne-eisen."

Molenaar Wim Rietdijk maakt het zeil los. - Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Schukken ziet de toekomst positief in. "We hebben zo'n veertig molens in ons bestand. We nemen dit jaar en volgend jaar zes molens onder handen. Financieel kunnen we dat goed dragen, want we maken optimaal gebruik van de zogenoemde instandhoudingssubsidie."

De molen De Hond bij Paesens draait weer

Trefwoorden: 
molen Paesens De Hond
(advertinsje)
(advertinsje)