Terugkijken: "Fijn oud worden in De Peinder Mieden"

25 des 2019 - 12:30

Wonen midden in de natuur: wie wil dat nou niet? Voor bewoners in natuurgebied De Peinder Mieden werd die droom eindelijk werkelijkheid in 2019. Nadat er zo'n 10 jaar werd gesproken over het opzetten van de woonwijk aan de rand van Opeinde zijn de eerste twaalf huizen inmiddels bewoond. Twee van die allereerste bewoners zijn Cor en Marianne van Staveren.

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

"We zijn hier gelukkig, dit is de plek waar we oud willen worden." Marianne van Staveren kijkt vanuit haar woonkamer uit over het Peinder Kanaal. Sinds maart dit jaar woont ze met haar man Cor in het natuurgebied De Peinder Mieden. Haar kat komt uit de verte aanlopen: "Het is hier een waar paradijs voor hem. Altijd wel ergens een muisje te vinden." De familie Van Staveren zijn nu gelukkig, maar een aantal jaar geleden was dat wel anders. Toen twijfelden ze of ze er wel goed aan hadden gedaan om hun huis in Oudega te verkopen.

Lastige aanloop

Die twijfel had alles te maken met de procedures en vertragingen die het natuur- en landschapsproject troffen. In 2008 werd het plan bedacht om in het gebied De Peinder Mieden een duurzame woonwijk te bouwen. Het gebied, dat voor de landbouw werd gebruikt, moest worden veranderd in een natuurgebied waarin gewoond mocht worden. De eigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het natuurbeheer. Maar door de financiële crisis lukte het niet genoeg belangstellenden te vinden. Dat lukte pas in 2016.

Definitief bestemmingsplan

Toen ontstond er opnieuw vertraging. Tegen het gewijzigde bestemmingsplan werd bezwaar aangetekend. Na overleg met de bezwaarmakers kon het bestemmingsplan in juli definitief worden vastgelegd. In 2018 begon de bouw van de eerste woningen.

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Sinds dit jaar wonen de eerste mensen in het natuurgebied. Marianne en Cor van Staveren pakten in maart 2019 hun verhuisdozen uit. Ze wonen er nu met veel plezier. Marianne van Staveren: "Iedere dag ben ik gelukkig dat we hier wonen. Vanuit het raam zie ik bijvoorbeeld een ijsvogel boven het kanaal zweven. Of koeien hangen hier met hun kop over onze omheining. Prachtig."

Passend in het landschap

Toch vindt ze niet alles geheel geslaagd. "Kijk, het gaat uiteraard om smaak, maar ik had liever gezien dat er wat meer gebouwd zou worden dat past in het landschap. Zo mag een huis maximaal 10 meter hoog zijn. Dat past eigenlijk niet zo goed bij dit gebied hier. Maar goed, huizen hoeven hier ook niet goedgekeurd te worden door de welstandscommissie."

Zeer gelukkig

Ook de weg naar de huizen kan wel een opknapbeurt gebruiken. "Ze hebben hem nu opgeknapt in verband met de feestdagen. Dat was ook wel nodig, want er zitten diepe kuilen in", zegt Marianne. Ook al is het af en toe een beetje behelpen, de familie Van Staveren is gelukkig in De Peinder Mieden.

De eerste bewoners van De Peinder Mieden

(Advertentie)
(Advertentie)