Gaswinningsbedrijf geeft buren gaswinningsput Noordwolde cadeaubon voor overlast

Gaswinningsbedrijf Vermilion heeft de buren van de gaswinningsput bij Noordwolde een cadeaubon van 20 euro gegeven. De bonnen zijn uitgedeeld in het Rode Dorp, de straat van Noordwolde die het dichtst bij de put ligt.
Gasbedriuw jout buorlju gaswinput Noardwâlde kadobon fan 20 euro
De afgelopen herfst werd Vermilion op de vingers getikt door het Staatstoezicht op de Mijnen omdat het bedrijf ver over de geluidsnormen heen ging, Vermilion wil op deze manier iets voor de buurt terug doen. De bonnen werden alleen in de directe omgeving van de gaswinningsput uitgedeeld. Bij mensen die net iets verder van de put wonen, is het bedrijf niet aan de deur geweest.
It Rode Dorp by Noardwâlde © Omrop Fryslân
Vermilion wil de komende jaren veel meer gas winnen in Noordwolde. Het bedrijf krijgt daar voorlopig ook de ruimte voor, want de gemeente Weststellingwerf verloor een procedure tegen deze uitbreiding van de gaswinning.

Bezorgdheid over uitbreiding

Naast de gemeente maken ook sommige omwonenden zich zorgen over die uitbreiding. Daniël Oostra uit Zandhuizen is vooral bezorgd over het risico op bodemdaling. Oostra woont, zoals veel mensen in het dorp, in een wat oudere boerderij en zit niet te wachten op de bodemdaling.
De voorspelling van Vermilion dat de bodem in Noordwolde en omgeving niet meer dan 4 centimeter zal zakken, vertrouwt hij niet. Op diverse andere gaswinningslocaties in Nederland was de bodemdaling groter en sneller dan van tevoren berekend.
Daniël Oostra van Zandhuizen
Volgens Linda Jones uit Zandhuizen bestaat de kans dat Weststellingwerf zoals Groningen te maken krijgt met aardbevingen als gevolg van deze gaswinning. Op 11 december werd ze 's morgens om drie uur wakker door een trilling, die volgens haar heftig op een aardbeving leek.
Zij vindt daarom dat er snel meetapparatuur in de streek moet komen om toekomstige aardbevingen en aardbevinkjes goed te registreren. Het risico van aardbevingen in het gebied is zeker niet denkbeeldig, want de grootste Friese aardbeving tot nu toe was in het jaar 2009 in het dorp De Hoeve, aan de andere kant van de gaswinningsput.
Ze laat het er niet bij zitten. Zij is - zoals de gemeente Weststellingwerf - bezig met nieuwe juridische stappen tegen gaswinnnigsbedrijf Vermilion. Volgens haar zijn er verschillende zaken die niet deugen aan de vergunningen waarmee Vermilion wil werken. Het bedrijf wil bijvoorbeeld doorgaan met het winnen van gas tot 2038, terwijl de concessie maar tot 2025 loopt.
Linda Jones over de aardbeving bij De Hoeve in 2009