Topdrukte restaurants met kerst: Waarom eten steeds meer mensen buiten de deur?

24 des 2019 - 17:59

Geen drukte , geen afwas en geen stress vanwege het diner, dat is waar steeds mensen voor kiezen. In plaats van thuis achter het fornuis te kruipen, eten mensen liever buiten de deur. Dat betekent dus topdrukte voor restaurants. Gepensioneerde schoonvader die meehelpt in de keuken en reserveringen die al in september binnen komen. Alles wordt uit de kast gehaald om de drukte aan te kunnen.

Restaurants mei de Kryst

Bij Stania State in Oentsjerk merken ze de drukte ook. "Mensen willen graag uit eten tijdens de kerst," zegt eigenaar Anne ten Hof. "Ze hebben gewoon geen zin meer in die drukte en puinhopen thuis."

Dus komen er steeds meer mensen bij Stania State eten tijdens kerst. Ze zien het aantal reserveringen elk jaar weer toenemen. Dit jaar stiet de teller al op meer dan 700 mensen voor twee dagen. "De eerste reserveringen stroomden al in september binnen," zegt Ten Hof. "Daardoor zaten we vijf weken voor de kerst al compleet volgeboekt."

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Het personeel is al vroeg begonnen met de voorbereidingen. De drukte moeten ze natuurlijk voor zijn. "We zijn om ongeveer acht uur begon", zegt werknemer Aaltsje de Boer. Zij werkt in de bediening en gaat met veel plezier de kerst tegemoet.

"Vorig jaar was ik voor het eerst vrij met kerst, maar ik ben nu blij dat ik aan het werk. Gezellig met de collega's thuis zitten en dat vond ik maar niets", lacht ze.

Verslaggever Willem Vermeltfoort bij Stania State in Oentsjerk

Gepensioneerde schoonvader in de keuken

Bij Sjoddy's in Leeuwarden hebben ze een geheime kracht ingezet om de drukte aan te kunnen. "Mijn schoonvader werkt mee", lacht Ypie van der Leij als zij de keuken van het restaurant inloopt. "Hij is al met pensioen, maar kan nu mooi nog even helpen. Hij doet vooral de afwas en wat andere klussen, want hij is geen kok", lacht Ypie. "Maar we hebben het zo druk, dat alle hulp welkom is."

Schoonvader Piet is het dan ook met Ypie eens. "Deze tijd is het zo druk dat ik ook niet wil thuiszitten", zegt hij terwijl hij de afwas doet. "Tweede kerstdag kunnen we hier mee-eten, zo betalen ze me dan maar terug", lacht Van der Leij.

Foto: Omrop Fryslân, Michel Kuiper

Geen kerstdag alleen

Bij Sjoddy's kunnen mensen reserveren die alleen zijn met kerst. "Mensen die geen gezelschap hebben, kunnen hier aanschuiven", zegt Ypie terwijl zij servetten op tafel legt. "We zijn drie jaar geleden met dit concept begonnen en dat bevalt prima. Mensen willen graag met kerst wat aandacht hebben en dat kan hier. Ze kennen elkaar niet, maar eten wel met een hele groep. Daardoor ontstaan nieuwe vriendschappen en hebben een aantal personen toch een mooie tijd."

Dat idee van nieuwe mensen ontmoeten heeft al iets opgeleverd. "Drie jaar geleden kwamen hier volslagen onbekenden van elkaar. Nu zijn zij de beste vrienden geworden en komen ze elk jaar terug", zegt Ypie terwijl ze naambordjes op tafel legt. "Als ze maar een mooie kerst hebben. "

Bij Sjoddy's werkt zelfs vader mee in de keuken

Foto: Omrop Fryslân, Michel Kuiper
(Advertentie)
(Advertentie)