Hijsen haan op Kallemooifeest Schiermonnikoog blijft toegestaan

24 des 2019 - 12:13

Stichting Comité Dierennoodhulp uit Amsterdam is tevergeefs naar de Raad van State gestapt tegen het hijsen van een korf met daarin een haan tijdens het jaarlijkse Kallemooifeest op Schiermonnikoog.

Foto: Omrop Fryslân

Dierennoodhulp protesteerde eerder deze maand tegen de evenementenvergunning die burgemeester Ineke van Gent verleende aan de Stichting Folkloristisch Pinksterfeest, de organisator van Kallemooi. Volgens tradititie wordt drie dagen lang een haan gevangen gehouden op achttien meter hoogt. De Raad van State wees het bezwaar van Dierennoodhulp dinsdag af.

Dierenmishandeling valt niet onder de openbare orde, aldus de hoogste bestuursrechter. De burgemeester mag de vergunning op die grond dan ook niet weigeren. De Raad van State verwijst de dierenrechtenorganisatie door naar minister Carola Schouten. Aan haar kan worden gevraagd om de Wet dieren te handhaven, waarin staat dat dierenmishandeling verboden is.

Volgens Sandra van de Werd van Dierennoodhulp is er al een handhavingsvergunning ingediend bij de minister, maar is daar niets mee gedaan. Ook een handhavingsverzoek bij de NVWA werd afgewezen.

Volgens de rechtbank Noord-Nederland, die de zaak vorig jaar heeft bekeken, is er geen sprake van dierenmishandeling.

Sandra van de Werd van Dierennoodhulp

(Advertentie)
(Advertentie)