Opvoeren gaswinning Noordwolde mag doorgaan

Vermilion mag doorgaan met het opvoeren van gaswinning bij Noordwolde. De gemeentebesturen van Oost- en Weststellingwerf hadden gevraagd om het stopzetten. De gemeenten zijn bang voor schade en bodemdaling. De Raad van Staat gaat daar echter niet in mee. Die stelt dat er bijna geen risico's zijn op bodemtrillingen. Ook vindt de Raad dat het belang van de uitvoering van het winningsplan groter is dan dat van de colleges bij het stopzetten van de winning.
© Omrop Fryslân, Ronnie Porte
De uitspraak is een tegenvaller voor de beide gemeenten. Zij hadden de Raad van State gevraagd om een nieuw winningsplan te keren. Vermilion kan nu begin volgend jaar de gaswinning verder opvoeren naar 450.000 kuub per dag.

Nieuwe put

De opvoering is mogelijk omdat Vermilion een nieuwe put heeft geslagen in diepere steenlagen. De gemeenten vinden dat er niet de goede procedures voor gevolgd zijn. De Raad van State vindt echter dat de minister van Economische Zaken en Klimaat geen fouten heeft gemaakt door niet alle vergunningen en onderzoeken in één procedure onder te brengen.
In 2020 wordt de zaak vervolgd. Dan dient een zogenaamde bodemprocedure waarin de Raad van State dieper ingaat op principiële vragen van Oost- en Weststellingwerf over het winnings- en instemmingsplan. Volgens de Raad is er echter geen reden om de gaswinning op het oude niveau te houden.
© Omrop Fryslân, Timo Jepkema
De gemeente Weststellingwerf is fel tegen de gaswinning bij Noordwolde. Dat heeft te maken met een aardbeving die eerder in 2009 was. Dat was een van 2.8 op de schaal van Richter. Dat was toen bij De Hoeve. Volgens het KNMI had die beving te maken met het dumpen van afvalwater in de lege put. Dat wordt door het SodM (Staatstoezicht op de Mijnen) gezien als een logische verklaring.

Niet onder de indruk

De Raad van State is echter niet onder de indruk van de argumentatie van de gemeente Weststellingwerf: "Dat er in 2009 bij het nabijgelegen dorp De Hoeve een aardbeving is geweest maakt niet dat de risicoanalyse onjuist is." De Raad ziet ook geen aanleiding om te twijfelen aan het standpunt van het KNMI, SodM en mijnbouwbedrijf Vermilion.