IFKS-schipper Merijn Olsthoorn stopt

23 des 2019 - 15:17

IFKS-schipper Merijn Olsthoorn van het skûtsje de Emanuel stopt met skûtsjesilen. De Amsterdammer vindt het mooi geweest en wil graag ruimte voor andere zaken in het leven, bijvoorbeeld zijn gezin. Ook negen andere bemanningsleden stoppen. Daarmee krijgt het skûtsje Emanuel een bijna volledig nieuw team.

IFKS-skipper Merijn Olsthoorn - Foto: Omrop Fryslân

Olsthoorn en zijn bemanning werden in 2017 kampioen in de grote A van de IFKS: "Dat was natuurlijk geweldig. En twee jaar daarvoor wonnen we Lemmer Ahoy, een editie waar de SKS en IFKS toen in bijna volle sterkte vertegenwoordigd was. Ook een hoogtepunt. We hebben acht jaar lang met een stabiele groep gevaren. Daardoor konden we er heel veel uit halen."

Ik heb de IFKS altijd als heel 'iepen' ervaren.

Merijn Olsthoorn, IFKS-skipper

Toch is het nu tijd voor andere zaken in het leven. Merijn: "Wil je met de top meedoen, dan kost het skûtsjesilen gewoon heel veel tijd. Je moet er veel energie in steken en dat hebben we ook gedaan." Dan terugkijkend: "Ik ben heel dankbaar voor iedereen die het mogelijk heeft gemaakt. Wij zijn natuurlijk een team van Hollanders binnen het Fryske skûtsjesilen, maar ik heb de IFKS altijd als heel 'iepen' ervaren. Ongeacht uit welke provincie je komt. Heel tof."

Merijn Olsthoorn, IFKS-skipper Emanuel - Foto: Omrop Fryslân

Het team van 'de KL,' zoals het skûtsje Emanuel in de volksmond genoemd wordt naar het teken in het zeil, zal een doorstart maken met een nieuwe schipper. Deze is intussen gevonden in Aeger van der Hoeff. Hij is sinds zes jaar bemanningslid op de Emanuel. Merijn: "Dat wordt leuk om te zien. Vanaf de kant, dat wel. Gelukkig is zeilen voor jong en oud, een beetje zoals op de doos van spelletjes staat: van 8-88 jaar, dus ik blijf zeker zeilen. Er is straks bijvoorbeeld meer tijd om met mijn kinderen en hun optimist het water op te gaan."

IFKS De Lemmer - Foto: Omrop Fryslân

Of het nieuwe team met de Emanuel verdergaat, is de vraag. In de wandelgangen gaat het gerucht dat gezocht wordt naar een ander skûtsje, maar daar willen ze nu nog niet verder op ingaan.

(advertinsje)
(advertinsje)