OmropTIP: 'Moard en lulkoek yn de Wâlden'

In de FryslânDOK 'Moard en lulkoek yn 'e Wâlden' wordt twintig jaar na de moord op Marianne Vaatstra teruggeblikt aan de hand van het archief en een logboek van de in oktober 2018 overleden Nettie Groeneveld. In 1999, de tijd van de moord, was zij directeur van het asielzoekerscentrum in Kollum. In de omgeving leefde het idee dat de dader een asielzoeker was. Het azc ontving bedreigingen en werd zwaar beveiligd.
De aankondiging van een nieuw azc leidde tot een groot verzet in de gemeenschap. Op een informatieavond werd de burgemeester van Kollum met eieren bekogeld. Daaropvolgend werd in Engeland een nieuwe term geïntroduceerd: 'to Kollumise': het verzet tegen de komst van asielzoekers.
© Omrop Fryslân
Groeneveld was verantwoordelijk voor de veiligheid van haar medewerkers en bewoners van het azc. Sommige personeelsleden hadden PTSS-klachten. Groeneveld voelde zich persoonlijk bedreigd. De druk die de familie Vaatstra legde op de oplossing van de moord, maakte het er niet makkelijker op.
De woordvoering van het azc was destijds centraal geregeld, waardoor Groeneveld en haar medewerkers hun kant van het verhaal niet kwijt konden. De strategie van radiostilte heeft daar volgens Groeneveld voor gezorgd dat de zaak niet verder escaleerde.
Nettie Groeneveld © Omrop Fryslân
Annet Huisman maakte deze FryslânDOK en interviewde Nettie Groeneveld. Over haar herinneringen aan de azc-tijd zei ze: "Het is een waar verhaal. Andere mensen die betrokken waren bij deze geschiedenis, zullen een ander verhaal hebben. Ik heb geprobeerd uit te drukken dat er niet één werkelijkheid bestaat, maar meerdere."
In november 2019 won Annet Huisman met de film in 'Noorderkroon' op het Noordelijk Filmfestival.
© Omrop Fryslân
De Fryslân DOK is te zien op zaterdag 21 december bij NPO2 om 15.30 uur (met Nederlandse ondertiteling). Omrop Fryslân zend de film om zondag 22 december uit vanaf 17.00 uur (ieder uur herhaald).