Tekort van tonnen bij ijsstadion Thialf: "Het is wel acuut"

20 des 2019 - 17:25

IJsstadion Thialf in Heerenveen staat er financieel slecht voor. De schaatstempel heeft een tekort van bijna 700.000 euro en dat loopt volgend jaar verder op. De grootste oorzaak van de problemen is een oplopende energierekening. Die zijn de afgelopen drie jaar nagenoeg verdubbeld, schrijft directeur Marc Winters in een brief aan de relaties van Thialf.

Reedriden yn iisstadion Thialf op It Hearrenfean - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

Het tekort van 700.000 euro is op een omzet van 3,6 miljoen euro in het seizoen 2018/2019. Volgend jaar loopt het tekort op naar 800.000 euro. Voor een sluitende begroting moeten er flinke maatregelen komen. "Het is wel acuut", zegt gedeputeerde Sander de Rouwe. "We moeten nu ingrijpen. We vragen iedereen die betrokken is bij Thialf om mee te denken. Wat kunnen we doen, hoe kunnen we de kosten naar beneden brengen en de inkomsten verhogen?"

Binnen 100 dagen een plan

De Raad van Commissarissen van Thialf moet binnen 100 dagen, dus in april 2020, met een plan komen. "We weten dat er dan nog geen optimale oplossing is", zegt De Rouwe. "Maar we moeten doen wat we kunnen doen. Dan zien we in maart of april wel waar we dan staan."

Zorgen bij oppositie waren er al

Thialf werd in 1855 aangelegd als natuurijsbaan in Heerenveen. Al sinds 1890 worden er internationale wedstrijden georganiseerd. Thialf werd een paar jaar geleden gerenoveerd. Dat was in 2016 klaar. Toen werden de provincie Fryslân en de gemeente Heerenveen aandeelhouder. Een deel van de oppositie in de Provinciale Staten maakten zich toen al zorgen over de financiële situatie van Thialf. "De mensen die zeiden dat het lastig is om de exploitatie rond te krijgen, hebben ook gelijk", zegt De Rouwe.

Eind december worden de NK afstanden gehouden in het stadion.

(advertinsje)
(advertinsje)