Extra rijksgeld voor twee Friese lokale omroepen om professioneler te worden

Twee Friese lokale omroepen doen volgend jaar mee aan een landelijke proef om te onderzoeken hoe ze professioneler kunnen worden. Het gaat om RTV NOF in De Westereen, de streekomroep voor Noardeast-Fryslân en Dantumadiel, en de Leeuwarder omroep LEO Middelsé. Ze krijgen daarom extra geld van het Rijk.
© Omrop Fryslân, Harm Weistra
In het hele land doen twintig omroepen mee aan de pilot. In totaal krijgen ze 2,85 miljoen euro van het Rijk, bovenop de vaste subsidie die de omroepen krijgen van hun gemeente. LEO Middelsé krijgt 110.000 euro en RTV NOF net iets minder, namelijk 107.205 euro, heeft het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek bekendgemaakt.
De lokale omroepen draaien op vrijwilligers. Bij RTV NOF zijn er ruim 100 vrijwilligers actief en bij LEO Middelsé zo'n 75. Het extra rijksgeld kan worden ingezet voor het aantrekken van begeleiding van die vrijwilligers en het versterken van de journalistieke kwaliteit.
De proef begint in maart en duurt een jaar. Met de tijdelijke regeling van het fonds geeft het kabinet gehoor aan een oproep van de Tweede Kamer om de lokale omroepsector de komende jaren te versterken.
Hedzer Kok, bedrijfsleider van omroep LEO Middelsé