Sympathie weg na boerenprotest: "Je kunt er geen discussie mee voeren"

Dat tientallen boeren woensdag ook bij de Leeuwarder Courant demonstreerden, viel niet bij iedereen die er op dat moment werkte in goede aarde. Rypke de Vries was één van hen: hij werkt op de logistieke afdeling. "Ik vond ze heel agressief overkomen", zegt hij. "Je kon er geen discussie mee voeren."
© Omrop Fryslân
De dag begon nog heel anders. "Ik ben om 6.15 uur naar mijn werk gereden, toen waren er al veel tractoren, met hun zwaailichten aan. Ik had sympathie voor die mensen, dus ik zei nog: 'Jullie zijn goed bezig! Maar toen kwamen ze bij de Leeuwarder Courant. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt."

"Dan is het voor mij over en uit."

De Vries omschrijft wat er gebeurde: "Het ging om jeugd van een jaar of 20. Ze zetten de boel klem, dat vind ik allemaal best. Maar ze stonden midden op de weg te plassen en weet ik wat allemaal. En als je ze daarop aanspreekt, dan krijg je een grote mond terug: 'je moet je 'puntje-puntje' houden. Dat is het voor mij over en uit."

Het begon al toen De Vries 's ochtends vroeg aankwam bij zijn werk. "Er kwamen wat chauffeurs aanzetten met papierrollen, waarop we de krant drukken. Zij kwamen twee tot drie uur te laat. Maar zij worden betaald, en wij ook."
Er was zelfs een agressieve sfeer. We hebben alle deuren op slot gedraaid.
Rypke de Vries
"Als medewerkers hebben we veel last gehad van dit protest", vertelt hij. "We hebben ook veel collega's uit Groningen, die hebben de auto's hier op het terrein laten staan. Zij moeten extra kosten maken, omdat ze met de trein terug naar huis moesten. Ik ben bijvoorbeeld door mijn dochter opgehaald."
De collega's van De Vries denken er precies hetzelfde over, zegt hij. "Er was natuurlijk even een agressieve sfeer. We hebben alle deuren op slot gedraaid. Ze stonden te plassen, en wilden naar binnen: ze wilden koffie hebben. Ik ben bijna 60 jaar, dan wil ik wel dat ze me een beetje fatsoenlijk behandelen. Dat we normaal met elkaar omgaan. Maar er was helemaal geen dialoog."

Niet langer sympathie

De Vries heeft niet langer sympathie voor de boeren. "Echt waar, ik vond dat ze goed bezig waren. Maar nu zeg ik: 'jullie zijn helemaal verkeerd bezig'."
Rypke de Vries
Hoofdredacteur Sander Warmerdam van de Leeuwarder Courant ging met de boeren in gesprek die naar het gebouw van de krant kwamen:
Sander Warmerdam