Antoinette de Jong: "Die blik in mijn ogen is weer terug"

Een ongeluk van haar vriend, daarna een maand weg, niet fit aan de start verschijnen en slechte resultaten tot nu toe voor Antoinette de Jong. "Ik was wat te veel met andere dingen bezig," Wij blikken met haar terug op het voorseizoen en vooruit op het Nederlands kampioenschap afstanden.
Antoinette de Jong1
"Het waren niet mijn worldcups," begint Antoinette de Jong. Ze heeft er wel een verklaring voor. "Het waren softijsbanen en daar kan ik net niets mee. Ik liep eigenlijk steeds achter de feiten aan. Ik was moe en reed technisch niet goed."
Maar, zo zegt ze, het gaat de goede kant weer op. "Daar ben ik heel blij mee. Ik heb met Jac (Orie, de coach, red.) hard gewerkt aan verbetering. Het ziet er steeds beter uit."
Antoinette de Jong2
"Ik moet niet zoveel dingen naast het schaatsen doen," zegt Antoinette. Dat roept vragen op, want wat bedoelt ze daarmee? "Mijn vriend heeft een ongeluk gehad." Dat ongeluk gebeurde net voordat ze vertrok naar twee wereldbekers, in Minsk en Polen.
"Ik ben een emotioneel type. Ik wil graag voor hem zorgen en wilde eigenlijk niet weg. Nu doe ik dat zelf, hoor. Dat ik slechtere prestaties lever, daar ben ik zelf bij. Maar ik ben geen robot. Je staat aan de start en neemt het toch mee. Alles moet goed zijn."
Gelukkig gaat het nu weer goed met haar vriend. Die vriend is Coen Rijpma, een wielrenner, al is hij onlangs gestopt. "Ik ben hartstikke blij met hem. We hebben het leuk samen."
Antoinette de Jong3
Het gaat nu veel beter met Antoinette. Na een trainingskamp in het Italiaanse Collalbo kwam ze met meer zelfvertrouwen terug in Fryslân. "Het gaat elke training beter. Ik heb weer die blik in mijn ogen. De juiste focus. Nu zit het bij mij altijd wel goed met de focus. maar het moet wel echt allemaal kloppen."
Op het NK afstanden komt ze in actie op vier afstanden. "Op de 3000 meter maak ik kans om te winnen en op de 1500 meter moet ik erbij zitten. De 5000 meter winnen is erg moeilijk. Er zijn te veel specialisten, maar die afstand is goed voor mijn allround-toernooi. En de 1000 meter vind ik gewoon mooi om te doen."