Boeren mogen bevoorrading supermarkten niet platleggen; FDF in hoger beroep

17 des 2019 - 11:29

Stichting Farmers Defence Force (FDF) mag woensdag actievoeren, maar de boeren mogen geen distributiecentra voor supermarkten platleggen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland besloten. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) spande een kort geding aan om de acties van FDF vlak voor de kerst te voorkomen.

Distribúsjesintrum Lidl op It Hearrenfean - Foto: Google Street View

FDF voert naar eigen zeggen actie voor een betere prijs voor de producten van boeren. Om hun doel kracht bij te zetten, zijn morgen acties gepland bij tientallen distributiecentra voor supermarkten, door heel Nederland. In Fryslân willen de boeren protesteren bij de Aldi in Drachten, de Poiesz in Sneek en de Lidl in Heerenveen.

Het CBL is bang dat de FDF de distributiecentra gaat blokkeren, waardoor vrachtwagens niet meer in en uit kunnen rijden. Dit zou volgens de brancheorganisatie voor grote problemen zorgen als het gaat om de bevoorrading van supermarkten. Zeker nu het bijna Kerstmis is. Op zitting verklaarde de FDF dat zij de distributiecentra niet willen blokkeren. Wel zouden hun acties naar eigen zeggen voor 'wat hinder' kunnen zorgen.

Recht om te demonstreren

Iedereen heeft het recht om te demonstreren. Hierbij is enige hinder niet te voorkomen. Een verbod op het veroorzaken van hinder zou volgens de rechter feitelijk neerkomen op een verbod om te demonstreren. De voorzieningenrechter verbiedt wel acties die tot gevolg hebben dat distributiecentra platgelegd worden, waardoor distributie feitelijk onmogelijk wordt gemaakt.

De gevolgen hiervan zijn ernstig en de schade voor de supermarkten zou zeer groot zijn. Heel veel supermarkten, maar ook derden, denk aan zorginstellingen, worden gedupeerd. De voorzieningenrechter neemt ook in haar beslissing mee dat de partijen nog niet concreet met elkaar in overleg zijn geweest. Als de FDF morgen tóch distributiecentra platlegt, moeten ze een dwangsom betalen van 100.000 euro per locatie.

FDF in hoger beroep

Het bestuur van Farmers Defence Force roept, in een reactie op het kort geding, de leden op om af te zien van "iedere actie bij een lid dat bij het CBL is aangesloten, dus ook niet meer bij foodservicebedrijf DC's en ook niet bij supermarkten". FDF gaat in hoger beroep tegen het verbod van de rechter. Zolang er nog geen uitspraak ligt, moeten de leden voldoen aan de oproep, volgens het FDF-bestuur op Facebook.

Het CBL is blij met het vonnis. "Met deze uitspraak van de rechtbank gaan wij ervan uit dat mogelijke acties van Farmers Defence Force rustig verlopen en er geen verstoringen en belemmeringen van de voedseldistributie plaatsvinden", staat in een schriftelijke reactie.

Verkeerde datum

Verder wijst Farmers Defence Force erop dat de rechtbank een fout heeft gemaakt in de schriftelijke uitspraak. Daar staat namelijk dat ze niet mogen blokkeren op 18 december 2018.

(Advertentie)
(Advertentie)