Inkomsten landbouwsector met bijna 1,3 procent erop achteruit

16 des 2019 - 19:26

De landbouwinkomsten dit jaar zakken met bijna 1,3 procent, blijkt uit een eerste schatting van de landbouwinkomsten van het CBS en Wageningen Economic Research. Met name het gemiddelde inkomen van melkveehouders zakt verder.

Foto: Omrop Fryslân

Het gemiddeld inkomen van melkveehouders in 2019 is zo'n 31.000 euro achteruit en dat is 6.500 euro minder dan in 2018. Tussen 2014 en 2018 was het gemiddeld inkomen rond de 37.000 euro. De daling van de inkomens wordt met name veroorzaakt door hogere kosten van voer, gebouwen en machines.

De zuivelopbrengsten gaan een beetje omhoog door een hogere melkproductie per koe, maar de melkprijs ligt één procent lager dan afgelopen jaar. Door hogere prijzen voor voer, lagere veeprijzen en een lagere zuivelopbrengst zakt het inkomen van biologische melkveebedrijven met 8.500 euro naar gemiddeld 28.000 euro.

Varkensprijs hoger

Met de varkensboeren gaat het economisch goed dit jaar. De prijs van varkens is flink omhoog gegaan. Varkens zijn dit jaar 26 procent duurder dan in 2018. Dat komt mede doordat China last had van varkenspest, waardoor de vraag naar varkensvlees uit Nederland toenam en de prijs omhoog ging. De dierlijke productie nam een klein beetje af.

Inkomens akkerbouw omlaag, tuinbouw omhoog

De akkerbouwers hebben dit jaar een gemiddeld inkomen van 37.000 euro en dat is de helft van het inkomen van 2018. Er zijn dit jaar meer aardappels gerooid en het oogsten van uien en graan ligt ver boven het niveau van 2018. Voor de zetmeelbedrijven wordt wel een achteruitgang van de inkomens ingeschat. De productie van de zetmeelaardappelen neemt toe, maar het zetmeelgehalte blijft achter door de droogte. Het inkomen zakt hierdoor naar 13.000 euro waardoor ze het minst van alle boeren verdienen.

In de tuinbouw gaat de productie omhoog. De glastuinbouw heeft een doorsnee inkomen van 200.000 euro, maar binnen de sector is wel een grote spreiding te zien. De glasgroente- en bloemenbedrijven hebben een hoger inkomen door hogere opbrengsten. De tomaten en paprika's werden een stuk duurder, maar de appels en peren flink goedkoper. De productiewaarde van bloemen en planten ligt een beetje onder het niveau van het jaar ervoor.

Ook al waren de oogsten in 2019 beter dan afgelopen jaar, ze liggen nog wel onder het niveau van 2017. Dit komt door een hogere productie na het slechte landbouwjaar van 2018 door extreme droogte en hoge temperaturen. De afzetprijzen van landbouwproducten zijn wat omhoog gegaan. De kosten voor energie en zaad- en pootgoed zijn lager dan afgelopen jaar.

Trefwoorden: 
boeren inkomens landbouwsector
(Advertentie)
(Advertentie)