Dominee Marco Buitenhuis: "Kinderen achter hoge hekken gevangen zetten: dat kan toch niet?"

16 des 2019 - 08:40

"Kinderen achter hoge hekken gevangen zetten: dat kan toch niet?" Dat zei dominee Marco Buitenhuis naar aanleiding van de protestactie die diverse inwoners uit Burgum zondagavond bij het detentiecentrum in Zeist hebben gehouden. "We hebben met elkaar in het donker gezongen en de namen van de kinderen geroepen. Het was zeer indrukwekkend."

Burgumers yn Zeist

Tientallen inwoners van Burgum reisden zondagavond naar Zeist om van zich te laten horen bij het detentiecentrum in Zeist, waar diverse gezinnen zitten die het land worden uitgezet. Eén van hen was dominee Marco Buitenhuis. Hij was erg onder de indruk van het detentiecentrum. "We zetten in Nederland kinderen gevangen achter meters hoge muren. Dat wisten we eigenlijk wel, maar als je al die hekken en muren ziet, dan schrik je toch. Waar zijn we eigenlijk mee bezig?"

Dominee Marco Buitenhuis

Hart onder de riem

Ruim 120 mensen hebben als protest diverse liederen gezongen en de namen van alle kinderen geroepen die op dit moment vastzitten in Zeist. "We hebben begrepen dat de gezinnen ons hebben gehoord", vertelt Buitenhuis. "Dat was het doel: laten weten dat we ze niet vergeten zijn. We wilden hen laten merken dat we meeleven en dat we er voor hen zijn."

Er wordt nog nagedacht over vervolgacties, geeft Buitenhuis aan. "Misschien een stille tocht. Maar we moeten laten blijken dat we dit niet stilzwijgend kunnen laten gebeuren."

Luister naar de repo over de wake in Zeist

Trefwoorden: 
AZC Burgum afghanistan Zeist
(Advertentie)
(Advertentie)