Boeren lozen afval bij Wetterskip Fryslân tegen tariefsverhoging

15 des 2019 - 18:13

Boerenactiegroep Farmers Defence Force roept boeren op om dinsdag afval te lozen op de parkeerplaats van Wetterskip Fryslân. Dat bericht doet de ronde in WhatsAppgroepen van de boeren. Diezelfde dag neemt het algemeen bestuur van het waterschap namelijk een besluit over een tariefsverhoging, waar de boeren het mee oneens zijn.

Protest boeren by Wetterskip Fryslân - Foto: Timo Jepkema, Omrop Fryslân

Het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân wil de tarieven voor boeren met dertien procent verhogen. Daarover uitten boeren twee weken geleden ook hun onvrede. Zo'n 300 boeren waren toen in het waterschapsgebouw bij de vergadering over de tariefsverhoging. Die avond waren er ook wat schermutselingen en na afloop kregen leden van het waterschap dreigmails.

Farmers Defence Force roept boeren nu op dinsdag om 12.00 uur hun hekkelzoden op de parkeerplaats van Wetterskip Fryslân te lozen. Een uur daarvoor verzamelen de boeren zich op drie locaties: bij Scharnegoutum, in Hitzum en in Ryptsjerk.

Tarieven omhoog voor investeringen en schulden

Wetterskip Fryslân wil de tarieven verhogen, omdat ze moeten investeren en schulden af moeten bouwen. De lasten voor onbebouwde grond gaan daarom in 2020 met dertien procent omhoog, is de bedoeling. Het spreiden van de verhoging, bijvoorbeeld vijf jaar op rij met 5,5%, zou de financiële positie van het waterschap te nadrukkelijk aantasten, zegt waterschapsbestuurder Bé de Winter.

(advertinsje)
(advertinsje)