Stranding Sterke Yerke III en dood Chris Schweigmann herdacht op Bonaire

15 des 2019 - 15:53

Met een ceremonie op Bonaire is herdacht dat het vlot de Sterke Yerke III daar 40 jaar geleden voor de kust op de rotsen is gestand. In een aparte herdenking daaraan voorafgaand stonden de aanwezigen stil bij de dood van bemanningslid Chris Schweigmann. Hij overleed vorige maand.

Foto: Sterke Yerke

Een grote groep belangstellenden was aanwezig bij het monument aan de kust van Bonaire. Vice-voorzitter Wilfred de Jong van de Stichting Behoud Erfgoed Sterke Yerke noemde het een indrukwekkend moment: "We hebben de ceremonie in tweeën gesplitst. 's Ochtends hebben we Chris zijn as op zee uitgestrooid zoals hij graag wilde. Daarna hebben we bij het monument een sigaar gerookt. Later in de middag hebben we op die plek herdacht dat de Sterke Yerke III daar in 1979 vergaan is in de nacht van 14 op 15 december."

De Sterke Yerke 3 ûnderweis - Foto: Eigen foto

Het vlot was onderweg naar Curaçao. Voor de kust van Bonaire strandde het op de rotsen. Daarmee kwam er een eind aan een reis met ook een wetenschappelijk doel. De missie was om erachter te komen hoe erg de olievervuiling op zee was.

Nieuwe missie, nieuw vlot, nieuwe bemanning

De herdenking was ook direct het startsignaal voor een nieuwe missie met een nieuw vlot, de Sterke Yerke IV. De moet in 2021 de oversteek maken naar Curaçao. Die reis dient weer een wetenschappelijk doel. Zo wil de stichting in kaart brengen hoe groot het probleem van de plastic soep is, de plasticvervuiling op zee.

Er komt een volledig nieuwe bemanning. de Jong: "Daar zijn wij te oud voor. We willen heel erg graag jongeren enthousiast krijgen voor de reis met de Sterke Yerke IV."

Wilfred de Jong over de herdenking

Vier jonge Friezen staken in 1979 met een zelfgebouwd vlot de Atlantische Oceaan over. Met de tocht wilden ze onder andere aandacht vragen voor de olievervuiling op zee. In het radioprogramma Buro de Vries van Omrop Fryslân op 15 december was er extra aandacht voor die reis in 1979.

(advertinsje)
(advertinsje)