Uniek audiomateriaal Sterke Yerke komt 40 jaar na dato boven water

15 des 2019 - 11:31

Het is exact 40 jaar geleden dat de Sterke Yerke III op de rotsen sloeg bij Bonaire en verging. De tocht van het zelfgebouwde vlot van Harlingen naar Curaçao werd door allerlei media gevolgd. Er was ruim aandacht voor de vier Friese avonturiers in actualiteitenprogramma's op radio en televisie en in kranten.

Meindert van der Meulen by syn kompjûter mei alle Sterke Yerke-bestannen - Foto: Omrop Fryslân

Nu, veertig jaar na dato, blijkt dat de mannen ook zélf opnames hebben gemaakt op het vlot: oud-Leeuwarder Meindert van der Meulen had hen een cassettedeck meegegeven met de vraag om geregeld iets op te nemen. Die audiobestanden heeft Van der Meulen overdragen aan de redactie van het Omrop Fryslân-programma Buro de Vries.

Meindert van der Meulen zat in die vriendengroep van de Sterke Yerke. Zelf heeft hij meegevaren op de Sterke Yerke II toen die naar Engeland ging. In 1979, toen Sterke Yerke III op 1 augustus vanuit Harlingen vertrok naar Curaçao, werkte Van der Meulen in Hilversum.

'Daar hest hem ok weer met syn lulizer'

"Ik was altijd bezig met m'n Uher (een draagbaar opname-apparaat, red.) en de jongens zeiden wel eens 'daar hest hem ok weer met syn lulizer'". Van der Meulen zorgde ervoor dat de kameraden een cassettedeck meenamen en sprak met hen af dat zijn geregeld zouden vertellen over wat ze meemaakten en zouden beschrijven wat ze zagen.

Dat hebben de vier mannen gedaan: Leo van der Ploeg, Guus Schweigmann, Chris Schweigmann en Frits Riemersma pakten geregeld de microfoon om te beschrijven wat ze meemaakten. Thuis in Nederland nam Van der Meulen alles op wat maar over de Sterke Yerke in de media verscheen: interviews in actualiteitenprogramma's op radio en televisie, nieuwberichten van het ANP en ook telefoongesprekken die werden gevoerd met de mannen via Radio Scheveningen.

Leo van der Ploeg, Guus Schweigmann, Chris Schweigmann, Frits Riemersma - Foto: Meindert van der Meulen

Het kwam ook voor dat Van der Meulen iets miste. Dan ging hij met zijn opnameapparatuur naar een radiostudio om het nieuwsbericht nog eens te laten lezen door de nieuwslezer. Of hij reisde af naar IJmuiden om bij Radio Scheveningen nogmaals een oproep voor de Sterke Yerke te laten doen, in het Engels en in het Nederlands.

Zo heeft Van der Meulen een uitgebreid audio-archief opgebouwd van meer dan 40 uur geluidsmateriaal. Dat archief mag Omrop Fryslân gebruiken om een radiodocumentaire en eventueel ook een podcastserie van te maken.

Blij

Van der Meulen is erg blij dat er nu iets met het materiaal zal worden gedaan. "Het ligt hier maar wat. Ik had altijd wel het idee dat er iets mee gedaan moest worden, maar daar ben ik niet de aangewezen persoon voor. Ik zit er veel te diep in."

Dat de opnames bewaard zijn gebleven komt doordat Van der Meulen al heel veel materiaal had meegenomen toen hij een bezoek bracht aan de mannen toen zij een week aan wal lagen bij Gran Canaria.

Uniek materiaal

Meindert van der Meulen heeft zaken goed op orde: al het audiomateriaal is gedigitaliseerd en staat in mapjes op zijn computer. In een apart tekstbestand heeft hij alle informatie over de geluidsfragmenten toegevoegd.

Het wordt nog een hele onderneming om alles af te luisteren en er een geluidsdocument van te maken, maar de redactie van Buro de Vries heeft er heel veel zin in. "Het is uniek materiaal dat nog nooit eerder openbaar is gemaakt. Voor een radiomaker is dit goud", zo zegt Buro de Vries-redacteur Geartsje de Vries. Wanneer de radiodocumentaire en eventueel de podcastserie klaar is, is nog niet duidelijk. "Ik heb het materiaal nog niet. Meindert gaat eerst op vakantie en als hij terug is, dan krijgen we het waarschijnlijk op een memorystick, omdat de bestanden te groot zijn om via de computer te versturen.

Beluister hier de bijdrage

Leo van der Ploeg aan het sturen op de Sterke Yerke 3 - Foto: Meindert van der Meulen

Vier jonge Friezen staken in 1979 met een zelfgebouwd vlot de Atlantische Oceaan over. Met de tocht wilden ze onder andere aandacht vragen voor de watervervuiling op zee. een van de bemanningsleden, Chris Schweigmann, is op 4 november dit jaar overleden.

In het radioprogramma Buro de Vries van Omrop Fryslân op 15 december draagt Van der Meulen het audiomateriaal over aan Omrop Fryslân.

(Advertentie)
(Advertentie)