Bewoners bepalen mee: wat moet er anders in het Waddengebied?

14 des 2019 - 11:31

Bewoners en bezoekers van het Waddengebied kunnen vanaf zaterdag meepraten over wat zij vinden dat anders moet in het Waddengebied. Op Wadziejij.nl kunnen ze aangeven welke objecten of ontwikkelingen er volgens hen niet meer in het gebied passen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om braakland, oude of leegstaande gebouwen en boorplatformen.

Hotel 't Punthoofd op Terschelling als voorbeeld - Foto: Programma naar een Rijke Waddenzee

Het project is een initiatief van Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW). Gebieden die worden benoemd tot werelderfgoed moeten voldoen aan bepaalde waarden. Het PRW zet zich in voor het behoud, ontwikkelen en versterken van die waarden. Het zoekt antwoord op de vraag welke ontwikkelingen en objecten uit het verleden op de lange termijn niet meer passen in het Waddengebied.

"Wij vragen mensen om mee te denken over welke objecten in het Waddengebied niet meer passen bij de kernwaarden van het Werelderfgoed. Het is gebied waar we trots op zijn en we zijn ook dagelijks bezig om het gebied mooi te houden", legt projectleider Rick Timmerman uit. Sommige zaken zijn in het verleden toegevoegd aan het gebied, maar hebben nu hun functie verloren of passen niet meer in het landschap. "Over die objecten willen we met bewoners na gaan denken wat we daarmee gaan doen."

Om tafel

Een bekend voorbeeld van zo'n object is het boorplatform tussen Harlingen en Terschelling. "Visueel is het geen pareltje voor de ogen", zegt Timmerman. Het is niet de bedoeling dat de objecten meteen worden opgeruimd. Mensen hebben twee maanden de tijd om een suggestie aan te dragen. Daarna wil PRW met de mensen die hebben gestemd of genomineerd om tafel. "Dat doen we ook samen met professionals, zoals landschapsarchitecten en andere experts."

Rick Timmerman over het project

De website moet het makkelijker maken om de stem van mensen die in het gebied wonen of verblijven te horen. "Het Programma naar een Rijke Waddenzee levert het resultaat daarna op aan de opdrachtgevers, om vervolgens te kijken wat we kunnen doen om daadwerkelijk tot actie over te gaan." Eind februari zal PRW een kaart publiceren met alle objecten waar mensen op hebben gestemd.

(Advertentie)
(Advertentie)