Details moeten beter bij SC Heerenveen, vindt trainer Johnny Jansen

14 des 2019 - 01:08

Voetballend gaat het prima, maar nu nog de puntjes op de i. Dat was de conclusie van trainer Johnny Jansen en zijn spelers na het thuisverlies van SC Heerenveen tegen Willem II (1-2). "We hadden de tweede helft heel goed onder controle, maar we creëren nét iets te weinig."

Johnny Jansen

Volgens Jansen speelde zijn ploeg dus goed. Daarom vindt hij dat er meer in had gezeten tegen de nieuwe nummer drie van de eredivisie. "Dit had zeker niet gehoeven. Het voelt ook niet goed. We balen enorm. Het is heel rustig in de kleedkamer."

Toch ziet Jansen ook positieve punten: "Het gaat steeds meer om de details. Dat is eigenlijk een goede ontwikkeling, want de grote lijnen staan goed."

Soms moet je leren om een bal weg te schieten.

Johnny Jansen over de 1-2

Minpunt is dat Heerenveen vrijdag eigenlijk twee goals weggaf. En dat terwijl Heerenveen dit seizoen over het algemeen defensief goed staat. "Tuurlijk geven we ze cadeau", zegt Jansen. Over de 1-2: "Sven Botman speelt Sherel Floranus in. Dat moet-ie niet doen. En Sherel moet niet willen doorvoetballen. Dat is soms een beetje naïef. Even daarvoor kwamen er voetballend wel een keer uit, maar dat was ook al penibel. Soms moet je leren om een bal weg te schieten."

Kongolo: liever winnen dan scoren

Rodney Kongolo bracht Heerenveen halverwege de eerste helft op gelijke hoogte, maar het was niet genoeg voor een goed resultaat. "Het is lekker om te scoren, maar het is nog beter om die overwinning binnen te halen."

Rodney Kongolo

De middenvelder, die vorige week tegen RKC ook al scoorde, baalt van de tegengoals. "We hebben twee kansen weggegeven, waaruit ze twee keer hebben gescoord. En zelf hebben we te weinig echte kansen gecreëerd. Dat moet beter."

Toch speelde Heerenveen goed, vindt Kongolo. "We balen, omdat we niet hebben gewonnen. Maar we waren wel goed aan het voetballen, sommige wedstrijden ging dat minder. Nu gaat het om de puntjes op de i. We hebben op zich goed gevoetbald, maar we moeten meer kansen creëren. Dus ik heb mixed feelings."

Stabiele verdediger Botman de mist in

Sven Botman is al bijna het hele seizoen een stabiele factor in de Feanster verdediging. Nu ging de huurling van Ajax de mist in bij de openingstreffer. "Ik wilde de bal onderscheppen, want ik zag dat-ie 'm wilde verlengen. De bal schoot omhoog." Toen was Willem II-spits Pavlides ervandoor. "Hij nam 'm slim mee en dan ligt-ie erin."

Sven Botman nei it ferlies tsjin Willem II

"We hadden een mooie stap kunnen maken, dus dit is jammer." Bij winst had Heerenveen de vierde plaats in de eredivisie overgenomen van Willem II. Nu lopen de 'tricolores' drie punten uit. "De eerste helft ligt het geluk een beetje aan hun zijde", vindt Botman. "Dat dwingen ze ook wel af met bepaalde duels die ze winnen. We maakten slordige fouten. Het had niet gehoeven."

Na zijn fout bij de 0-1 was Botman wel belangrijk bij de gelijkmaker van Kongolo. Botman legde de bal klaar voor zijn ploeggenoot. "Het is inderdaad een kracht van mij. Ik ben gevaarlijk bij dat soort momenten. Je maakt het foutje niet expres, dus dan wil je er alles aan doen om ervoor te zorgen dat mensen niet meer daarover praten, maar over je assist. Maar nu verloren we toch, dus praten we over dat foutje."

Overmars op de tribune voor Botman?

Marc Overmars zat op de tribune van it Abe Lenstra Stadion. De directeur voetbalzaken van Ajax heeft hoogstwaarschijnlijk goed op Botman gelet. "Ik ben nog steeds eigendom van Ajax natuurlijk", zegt Botman. "Elke wedstrijd is er volgens mij wel iemand om te kijken. We zullen aan het eind van het seizoen zien hoe Ajax ervoor staat en hoe ik ervoor sta." In principe blijft Botman tot het eind van het seizoen bij Heerenveen.

"Ik speel nu alles en het gaat op zich best goed", zegt hij. "Deze verhuurperiode is voor mezelf, om ook bij Ajax in de picture te komen." Zijn doel is om na dit seizoen terug te keren bij Ajax.

(Advertentie)
(Advertentie)