Cambuur verliest topper van Jong Ajax

13 des 2019 - 22:59

Sportclub Cambuur heeft de topper tegen Jong Ajax met 2-0 verloren. In Leeuwarden was de thuisploeg dominant, maar de Amsterdammers hadden de verdediging goed op orde. Ondanks de nederlaag blijft Cambuur koploper in de eerste divisie.

Foto: Orange Pictures

Bij Jong Ajax stonden een paar opvallende namen aan de aftrap. Zo stond oud-Heerenveenspeler Kik Pierie bij de Amsterdammers in de verdediging en Sontje Hansen stond in de spits. Hansen was dit jaar topscorer op het wereldkampioenschap voor spelers onder de 17 en wordt gezien als één van de grootste talenten van Ajax.

Cambuur is beter, Ajax scoort

De eerste grote kans was er na zeventien minuten, en was voor Cambuur. Aanvaller Issa Kallon zag dat zijn schot aangeraakt werd door verdediger Timber, waardoor de bal net naast de goal zou gaan. Na een klein halfuurtje kreeg Jamie Jacobs een grote kans, maar keeper Kjell Scherpen van Ajax stond op de goede plek.

Het was Ajax die één kans nodig had om toe te slaan. Brian Brobbey zette de Amsterdammers na een halfuur op voorsprong, toen hij in zijn eentje voor keeper Sonny Stevens kwam te staan. Daarna was Cambuur de draad eventjes kwijt. Drie minuten later kwam ook Jurgen Ekkelenkamp tegenover Stevens te staan, maar deze keer zorgde de keeper van Cambuur voor een goede redding. Ook twee minuten later kon Ekkelenkamp de bal niet voorbij Stevens krijgen, omdat de keeper opnieuw redding bracht.

Zeven minuten voor de pauze wilde het publiek in Leeuwarden een strafschop voor de thuisploeg zien. Door gevaarlijk spel van Kik Pierie werd Jamie Jacobs geraakt op zijn hoofd. De bloedende hoofdwond van de middenvelder was daarvoor een goed bewijs, maar scheidsrechter Van der Eijk ging daar niet op in. Jacobs kon niet verder; Stanley Akoy moest hem vervangen.

Foto: Orange Pictures

De eerste grote kans van de tweede helft kwam voor de bezoekers van de wedstrijd. Brian Brobbey kon zijn doelpunt net niet maken: zijn schot ging naast het doel van Stevens.

Jong Ajax houdt stand in Leeuwarden

Daarna ging Cambuur op zoek naar de gelijkmaker. Er kwamen kleine kansen voor met name Maulun en Mühren, maar de Leeuwarders slaagden er niet in om een doelpunt te maken. Ook een schot van Akoy werd uit de lucht gepakt door keeper Kjell Scherpen. Aanvaller Antonia moest hem laten wisselen, nadat hij verschillende keren een schop tegen het enkel had gekregen.

De ploeg van trainer Henk de Jong probeerde uit alle macht een gat te vinden in de verdediging van Ajax, maar dat lukte niet. Ook Mees Hoedemakers, die vorige week nog scoorde tegen FC Dordrecht, zag een schot naast het goal gaan. Wel kreeg Jong Ajax steeds meer moeite met het spel van Cambuur. Zowel Van Gelderen als Eiting kregen een gele kaart na een harde overtreding.

Hansen maakt het af

Met nog tien minuten te gaan haalde Henk de Jong verdediger Erik Schouten uit het veld, om te wisselen met aanvaller Ladan. Die kreeg een goede kans op de gelijkmaker na een pass van Paulissen, maar de invaller kreeg de voet net niet tegen de bal. Aan de andere kant van het veld maakte Jong Ajax er, na een snelle counter, 2-0 van. Sontje Hansen scoorde.

Ondanks de nederlaag is Cambuur nog altijd koploper in de eerste divisie. Jong Ajax is de eerste achtervolger, op drie punten achterstand. In Volendam won Volendam van MVV, en daarmee pakte de ploeg van assistent-trainer Sipke Hulshoff de titel in de tweede periode.

SC Cambuur - Jong Ajax: 0-2 (0-1) 30. Brian Brobbey 0-1, 82. Sontje Hansen 0-2

Opstelling SC Cambuur: Stevens; Schmidt, Mac-Intosch, Schouten (78/Ladan), Sambissa; Jacobs (42/Akoy), Hoedemakers, Maulun; Antonia (63/Paulissen), Mühren, Kallon.

(Advertentie)
(Advertentie)