Oud-medewerkster gemeente Leeuwarden schuldig aan betrokkenheid bij fraude

Een medewerkster van de gemeente Leeuwarden is ontslagen, omdat ze betrokken was bij uitkeringsfraude. Vrijdag stond ze voor de rechter voor de zaak die drie jaar geleden speelde. De rechter heeft haar schuldig bevonden, maar legde geen straf op.
Rjochter © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Een man die bij de 60-jarige vrouw inwoonde, kreeg een zogeheten IOAW-uitkering, voor mensen die op oudere leeftijd werkloos raken. Aan de Sociale Dienst had hij doorgegeven dat hij alleenstaand was. Zes jaar lang kreeg de man ten onrechte 80.000 euro.
De vrouw moest zich vrijdag verantwoorden, omdat ze geprofiteerd zou hebben van de uitkering van de huurder. Op papier huurde de man, inmiddels haar ex-vriend, een kamer voor 150 euro per maand. Maar volgens de bestuursrechter woonden de twee bij elkaar en hadden ze een gemeenschappelijke huishouding.
Volgens de vrouw zelf profiteerde ze helemaal niet van de man zijn uitkering. Haar ex was gokverslaafde, zei ze, en al het uitkeringsgeld ging daar naartoe. De rechter oordeelde anders.
Omdat de zaak grote gevolgen had, de vrouw werd ontslagen en ze kreeg ernstige diabetes door de stress, verklaarde de rechter haar wel schuldig, maar legde hij geen straf op.