Jaarlijks 45.000 euro erbij voor Friese sporten: "Om professioneler te worden"

13 des 2019 - 17:06

Fierljeppen, kaatsen en schaatsen krijgen de komende jaren financiële steun van bouwbedrijf Dijkstra Draisma, investeringsgroep FB Oranjewoud en de Rabobank. Alle drie sporten krijgen vijf jaar lang jaarlijks zo'n 45.000 euro.

Fryske sporten krije stipe fan trije grutte sponsoaren

De drie partijen gaan kaatsbond KNKB, Frysk Ljeppers Bûn (FLB) en de schaatsers van het Topteam van het Gewest Fryslân sponsoren. De overeenkomst is vrijdag bekendgemaakt in Leeuwarden.

FB Oranjewoud, Dijkstra Draisma en de Rabobank waren al aan het gewest Fryslân verbonden. Die samenwerking wordt nu uitgebreid. FB Oranjewoud is als opvolger van de Friesland Bank al diverse jaren hoofdsponsor van de kaatsbond. Rabobank en Dijkstra Draisma komen er nu bij. De fierljepbond wordt al jaren gesponsord door onderwijsinstelling ROC Friese Poort. Maar dar contract loopt dit jaar af. FLB krijgt met de nieuwe sponsoren een flinke duw in de rug.

It sponsorkontrakt - Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Wortels in samenleving en cultuur

Voorzitter Teije Dijk van Frysk Ljeppers Bûn: "Wij zijn hier erg blij mee, het is voor ons een verbetering van de financiële positie. Wij hebben ambities en daar kunnen we nu meer mee toen. Wij zijn ook tevreden met de drie sponsoren, ik denk dat het heel goed past omdat wij allemaal onze wortels in de Friese samenleving en cultuur hebben liggen. Ook de contacten om tot deze overeenkomst te komen waren goed."

Foto: Omrop Fryslân

We willen bekijken hoe we het fierljeppen aantrekkelijker kunnen maken voor het publiek.

Teije Dijk, voorzitter Frysk Ljeppers Bûn

Dijk geeft aan verschillende punten te willen verbeteren bij het fierljeppen. "Maar ook bekijken hoe wij het fierljeppen aantrekkelijker kunnen maken voor het publiek. Wij willen ons wat meer profileren en het fierljeppen nog wat meer op de kaart zetten. Trainingen moeten beter. Het gaat goed, maar het kan beter."

De bond maakt financieel de grootste stap, omdat zij het tot nu toe met een veel lager bedrag moesten doen. "Wij gaan erop vooruit en daar zijn we blij mee", zegt Dijk.

Niet beconcurreren

Biense Dijkstra fan Dijkstra Draisma: "Uiteindelijk hebben wij als partners elkaar gevonden, we moeten elkaar niet beconcurreren over wie welke sport doet. Laten we met z'n allen de Friese sporten de mogelijkheid bieden om vooruit te kunnen. Wij hebben nu een gemeenschappelijk belang. Wij willen Fryslân beter op de kaart zetten, we denken dat we zelf al aardig op de kaart staan. En met name de sporten steunen om professioneler te worden."

Durk Mous van de Rabobank vult aan: "Wij praten nog wel eens met elkaar en de zaak is naar voren gekomen om het samen aan te pakken. Als je dat met z'n allen doet, krijg je een beter resultaat."

Verslaggever Gerrit de Boer bij de sponsors

(Advertentie)
(Advertentie)