Hardloopster Hinke Schokker positief getest op dopinggebruik bij NK

13 des 2019 - 19:33

Hardloopster Hinke Schokker uit Eastermar stopt met haar sport. Ze is positief getest op dopinggebruik bij het NK ultraloop in Windschoten. Schokker moet haar medaille van het NK inleveren, haar Nederlands record is ongeldig verklaard en haar naam is uit de uitslagen geschrapt.

Hinke Schokker beskuldige fan doping

Hinke Schokker - Foto: De Vries Media

De Doping Autoriteit zegt dat zowel de A-staal as de B-staal dopinggebruik bevestigt. "Ik ben als een crimineel behandeld", schrijft Schokker zelf in een een verklaring op haar weblog. De Atletiekunie wilde het nieuws al eerder naar buiten brengen, maar Schokker heeft dat met haar advocaat zo lang mogelijk tegengehouden.

Volgens Schokker is ze onder druk gezet en is ze veel geld kwijt met haar advocaat. "Ik zat midden in mijn sollicitaties en het leek me niet zo gunstig om nu alles de publiciteit in te gooien. Zou ik dan ooit nog wel een baan kunnen vinden?", vraagt ze zich af.

"Met dit soort zaken regeren onderbuikgevoelens en gaat het niet om de waarheid. Mijn advocaat heeft uren besteed aan het tegenhouden van de publicatie. Een groot deel van die 15.000 euro is besteed aan het tegenhouden van de publicatie door de atletiekunie. Uiteindelijk voelde ik me zo onder druk gezet, dat ik ervoor koos het zelf naar buiten te brengen."

Aangedaan

Schokker zegt dat het om een onschuldig medicijn gaat. Om welk middel precies, wil ze niet kwijt. De 35-jarige atlete is erg aangedaan door de beschuldiging. "Ik mag niet alleen geen wedstrijden meer lopen, ik mag aan geen enkele sport meer mee doen, in verenigingsverband. Ik mag op maandag niet meer naar de paardrijles. Ik mag niet meer aan paardrijwedstrijden mee doen. Ik mag nergens ter wereld nog mee doen aan een wedstrijd van welke sport dan ook. Ik mag niet meer in de buurt komen van een atletiekbaan. Ik mag zelfs niet als vrijwilliger helpen bij een evenement."

"Ik denk niet meer dat het goed komt"

Schokker kreeg het nieuws te horen via de telefoon. "Dit ene telefoontje heeft alles op zijn kop gezet. Ik dacht eerst dat het mee viel. Dat het rechtgezet moest worden en dat het dan wel goed zou komen en ik alles achter me kon laten. Inmiddels zijn we 2 maanden verder, 15.000 euro lichter en heel veel kopzorgen rijker. En ik denk niet meer dat het goed komt," schrijft Schokker op haar weblog.

Ze wilde de zich de komende tijd richten op haar opleiding, een baan en haar man. "In plaats daarvan ben ik alleen met deze zaak bezig geweest, heb ik mijn werk verwaarloosd, sollicitaties verpest. De toekomstplannen van het gaan samenwonen en een huis kopen staan in de wacht, want mijn spaargeld is verdampt. Ik laat mij niet meer als een crimineel behandelen. Ik laat mij niet nog verder op kosten jagen voor een verdediging. Het wedstrijdlopen is voltooid verleden tijd."

Jaring de Groot van Omrop Fryslân, zelf ook ultrarunner, over de dopingkwestie van Hinke Schokker

Voorzitter Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit

(Advertentie)
(Advertentie)