Friese wegenbelasting volgend jaar met 20 procent omhoog

13 des 2019 - 06:21

In heel Nederland stijgen de tarieven en de opbrengsten van de wegenbelasting, bijvoorbeeld door inflatiecorrectie en de groei van het wagenpark. In Fryslân stijgt het komend jaar echter een stuk meer. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die vrijdag verschijnen.

Foto: ANP

In de jaren 2016-2019 heeft de Provincie haar deel van de wegenbelasting laag gehouden om de economie in onze provincie te stimuleren. Die periode is na dit jaar voorbij waardoor het tarief in Fryslân komend jaar een grotere stijging ziet dan de andere Nederlandse provincies.

Foto: Omrop Fryslân

Rijk en provincie

De motorrijtuigenbelasting is in Nederland opgebouwd uit twee delen: één dat vastgesteld is door het Rijk en een deel dat wordt gevraagd door de provincie, de zogenaamde opcenten. Die opcenten worden vastgesteld door een percentage van het Rijkstarief te nemen. De afgelopen vier jaar bedroeg dat percentage in Fryslân zo'n 70 procent, maar komend jaar zal dat ruim 90 procent zijn. Een eigenaar van een benzineauto van 1200 kilo betaalt dan aan opcenten dan 239 euro. In 2019 was dat 196.

In onderstaande tabel is te zien hoe de opcenten vier jaar geleden omlaag gehaald werden en nu weer stijgen, en hoe zich dat vergelijkt met onze oosterburen:

Foto: Omrop Fryslân
Trefwoorden: 
CBS Wegenbelasting opcenten
(Advertentie)
(Advertentie)