Prijs voor NHL Stenden voor 'transgendervriendelijke werkgever'

12 des 2019 - 19:35

'Zal ik nu wel of niet vertellen dat ik transgender ben?' Met die vraag zitten veel transgenders. Het is voor hen lastig om een baan te vinden, die te behouden en veel transgenders hebben een uitkering. Op NHL Stenden vinden ze het belangrijk dat ze goede begeleiding krijgen. En daar heeft de hogeschool vandaag een prijs voor gewonnen; de Transzoen.

Priis foar NHL Stenden foar 'transgenderfreonlike wurkjouwer'

Het Transgender Netwerk Nederland reikt de Transzoen uit aan bedrijven die volgens het netwerk 'transgendervriendelijk' zijn. En dy erkenning is neffens NHL Stenden wichtich. "Heel veel transgenders worden heel erg gepest of soms ontslagen", zegt Erica Schaper van het schoolbestuur. "Mensen kunnen er niet goed mee omgaan: is het nou een man of een vrouw? Ik vind het heel belangrijk dat we dat goed begeleiden en accepteren."

Erica Schaper van NHL Stenden

Een paar neptieten en een pruik op. Toen zei ik: 'Je doet het er maar mee. Zijn er nog vragen?'

Tess Kooistra, docent bij NHL Stenden

Tess Kooistra is transgender en werkt bij de NHL Stenden. Zij heeft de hogeschool opgegeven voor de prijs. Toen ze nog man was had ze de hoop om haar baan te behouden door haar transitie eigenlijk opgegeven. Maar haar werkgever wou haar niet kwijt. "Ik ben toen voor de klas gaan staan, in eerste instantie als man. Aan het eind van de les heb ik gezegd: volgende week kom ik terug als vrouw. Een paar neptieten en een pruik op. Toen zei ik: 'Je doet het er maar mee. Zijn er nog vragen?' Er kwamen heel veel vragen. Die heb ik allemaal beantwoord, daarna heb ik nooit een probleem gehad. Ik vond het zo mooi. Toen hoorde ik van de Transzoen, dus ik dacht: ik geef de school op."

Transzoen - Foto: Omrop Fryslân

Verklaring van Dordrecht

Naast de prijs heeft de school samen met wethouder Sjoerd Feitsma de verklaring van Dordrecht ondertekend. Daar staan 10 punten in om door te zetten met goed werkgeverschap voor transgenders. Volgens Kooistra niet vanzelfsprekend dat werkgevers voor goede begeleiding zorgen. Daarom zijn goede praktijkvoorbeelden nodig.

"Ik zie het om me heen dat transgenders worden ontslagen, contracten niet verlengd worden, noem maar op", zegt Kooistra. "Er is totaal geen zorg. Dat moet veel beter. Zo lang het nog zo is, blijf ik me inzetten. Voor mezelf is het niet meer nodig, voor anderen wel. Er moet nog zoveel gebeuren."

Tess Kooistra, transgender

(Advertentie)
(Advertentie)