7 op de 10 LTO-boeren willen geen hardere acties

Minder dan drie op de tien LTO-boeren steunt hardere acties in het stikstofdebat. Dat blijkt uit een enquête van landbouworganisatie LTO onder 5.000 leden. Wel zegt 71% van de boeren in de enquête achter publieksvriendelijke acties te staan.
Boeren negearje ultimatum
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
"Dit is wel opmerkelijk", zegt verslaggever Gerrit de Boer van Omrop Fryslân. "Het lijkt er altijd op dat ze het allemaal met elkaar eens zijn. Maar hoe hard mogen de acties zijn? Het grootste deel van de LTO zegt nu: rustig aan, we moeten de sympathie van het publiek niet verliezen."

LTO nog in onderhandeling met regering

LTO onderhandelt nog met premier Mark Rutte en minister Carola Schouten. Ook maandag zitten ze weer om tafel, zegt Trienke Elshof van LTO. "Een groot deel wil ook in onderhandeling blijven. Dus publieksvriendelijke acties zijn prima, maar op een later moment." Het betekent niet dat LTO de leden vertelt dat ze niet mee mogen doen met de acties van Farmers Defence Force. "Ze mogen zelf een keuze maken. Een deel van onze leden zit ook bij de Farmers Defence Force."
Het is nog niet duidelijk hoeveel boeren volgende week met de acties meedoen. Gerrit de Boer: "De acties zijn ook aangekondigd met de harde taal die Farmers Defence Force gebruikt. Maar nu moeten we nog afwachten hoeveel boeren daadwerkelijk op de trekker klimmen." Hoe de acties er volgende week precies uitzien, is nog niet bekend. Mogelijk wil Farmers Defence Force distributiecentra van supermarkten blokkeren.

Uitkomsten enquête

Volgens de boeren is het invoeren van een hogere drempelwaarde van 1 mol (14 gram) per hectare voor stikstofuitstoot genoeg om 90 procent van de stikstofproblematiek op te lossen. Voor de stikstofproblematiek mochten boeren 0,05 mol aan stikstof per hectare uitstoten.
Uit de enquête van LTO blijkt ook dat de leden tegen een algemene krimp van de veestapel zijn. Als er krimp nodig is, moet dat in overleg met betrokken boeren. En als zij niet in willen krimpen, mogen ze daar niet toe worden gedwongen.

'Latente ruimte moet blijven'

Bovendien vinden de boeren dat de zogeheten latente ruimte moet blijven bestaan. Boeren hebben nu stikstofruimte. Wat ze daarvan niet gebruiken, wil de regering bijvoorbeeld aan bouwbedrijven geven. De boeren willen die ruimte graag zelf behouden.
Verder moet de juridische status fan Natura 2000-gebieden tegen het licht worden gehouden, vinden ze. Het Rijk wijst nu natuurgebieden aan als Natura 2000. Daarbij bepalen ze ook welke soorten beschermd moeten worden, qua dieren en planten. Dat betekent dat boeren in de omgeving van zo'n Natura 2000-gebied moeten inbinden met de uitstoot van stikstof.

Sympathie van de samenleving

Actievoeren kan, zeggen de boeren in de enquête, maar de sympathie van de samenleving moet wel blijven behouden. Ook moeten nieuwe acties tegen de wet zijn.
Gerrit de Boer en Trienke Elshof