De Fryske Marren tekent bezwaar aan tegen gaswinning Oldelamer

12 des 2019 - 16:28

De gemeente De Fryske Marren is tegen gaswinning uit het gasveld bij Oldelamer. Dat heeft de gemeente aan het Rijk laten weten. De gemeente verwacht overlast voor de bewoners van het gebied. Bovendien is er niets geregeld voor vergoeding van schade door de winning. Vermilion wil de gaswinning in het veld hervatten.

De besteande boarlokaasje yn Aldlemmer, Vermilion wol dêr fierder mei gaswinning - Foto: Google Street View

Wat de gemeente vooral onacceptabel vindt is dat de risico's komt te liggen bij een kleine groep bewoners die er zelf geen invloed op hebben. De gaswinning levert veel geld op, maar voor de schade van de bewoners is geen vergoeding geregeld. De gemeente vindt dat het betreffende gebied er zelf ook beter van moet worden. Zelfs als de winning definitief ophoudt, bestaat er geen garantie dat er geen negatieve gevolgen kunnen zijn.

In het jaar 1985 werd bij Oldelamer in de gemeente Weststellingwerf gas gevonden en in 1993 begon de winning. Maar sinds 2014 ligt de gaswinning stil. Vermilion wil de winning hervatten door schuin te boren in de gemeente De Fryske Marren naar Oldelamer dat in de andere gemeente Weststellingwerf ligt. De feitelijke gaswinning vindt plaats onder grondgebied van De Fryske Marren.

Trefwoorden: 
gaswinning Vermilion Oldelamer
(Advertentie)
(Advertentie)