Europarlementariër Huitema wil geen 'groen idealisme' maar pragmatisme

12 des 2019 - 14:09

De Europese Green Deal werkt alleen als de Europese politiek werkt aan een breed draagvlak op basis van realisme en gezond boerenverstand. Dat zegt VVD-Europarlementariër Jan Huitema over de nieuw gepresenteerde Europese Green Deal van commissaris Frans Timmermans.

Europarlemintariër Jan Huitema (VVD) fan Makkingea - Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

De doelstelling van die Green Deal is ambitieus. Het is de bedoeling dat Europa over dertig jaar het eerste klimaatneutrale continent ter wereld is. Om dat te bereiken moet ons vervoer, onze gebouwen, onze industrie én onze landbouw allemaal veel duurzamer worden dan nu.

'Pragmatisme, geen idealisme'

Huitema zit in de milieucommissie van het Europees Parlement en heeft dus direct te maken met deze nieuwe plannen. Er moet een breed draagvlak zijn, zegt hij. "We moeten het doen met pragmatisme, niet met het 'groene idealisme'. Het moet verstandig. De maatregelen moeten gebaseerd zijn op de wetenschap en effect hebben." Huitema wil ook dat de plannen banen opleveren.

Als er plannen zijn om een kerncentrale in Nederland te plaatsen, dan ben ik daar niet tegen.

Jan Huitema, VVD-Europarlementariër

De VVD'er wil kernenergie en CO2-opslag niet uitsluiten. Huitema is bijvoorbeeld niet tegen een eventuele kerncentrale in Nederland. "Maar we moeten het veel breder nemen: met België, Frankrijk en andere landen in de Europese Unie. Maar als er wel plannen zijn om een kerncentrale in Nederland te plaatsen, dan ben ik daar niet tegen."

Foto: ANP

Belangrijkste doelstelling nieuwe Europese Commissie

Wat is het belang van de Green Deal? "Het gaat om de belangrijkste doelstelling van de nieuwe Europese Commissie van Ursula von der Leyen", zegt Omrop Fryslân-verslaggever Onno Falkena. "De doelstellingen liegen er niet om: Europa moet klimaatneutraal worden. Dat wordt vastgelegd in een aparte klimaatwet met strenge uitstootdoelstellingen. Als die wet wordt aangenomen, zitten alle lidstaten - dus Nederland, maar ook Polen en Tsjechië om er een paar te noemen - eraan vast."

Dat is niet het enige: "Alle sectoren van de economie moeten hier de komende periode naartoe werken. Het gaat dan om de vervoersector, de energiebedrijven en de landbouw, maar ook om de industrieën als chemie, de textielindustrie en de ICT-sector."

European Commission President Ursula Von der Leyen - Foto: ANP

260 miljard

Het moet ook betaald worden. Daarvoor wil de Europese Commissie anderhalf procent vrijmaken van wat we samen verdienen. "Het gaat dan om 260 miljard euro aan investeringen", zegt Falkena. "Dat is natuurlijk een gigantisch bedrag. Het betekent dat van de komende langetermijnbegroting van Europa zo'n 25% moet worden besteed aan het klimaat. Dat zal nodig zijn ook, want bedrijven en zeker ook de armere burgers van Europa hebben geld nodig voor die noodzakelijke energietransitie."

Ook boeren kunnen niet zonder steun van Europa. Van hen vraagt Europa om duurzamer te worden, zegt Huitema: "We kunnen alleen iets aan klimaatverandering doen, als we draagvlak hebben. Anders lukt het niet. Als een boer zich inzet om er iets voor te doen, dan moet je de regels zó maken dat het kan. En er moet een beloning tegenover staan. Maar ik moet eerlijk toegeven: dat snapt Timmermans ook wel."

Boeren willen graag duurzamer werken, volgens Huitema. "Maar er moet wel iets tegenover staan. Doe je meer, dan krijg je ook meer."

Jan Huitema over de Green Deal

Vergelijking met maanlanding

Ursula von der Leyen gebruikte grote woorden bij de presentatie van de Green Deal. Ze vergeleek het met 'de eerste man op de maan'. De meeste partijen in Europa steunen de plannen, alleen de populistische partijen niet. Die brede steun is belangrijk, legt Falkena uit: "Want de sociaaldemocraten van Timmermans en de christendemocraten van Von der Leyen hebben samen geen meerderheid meer in Europa. Maar ook de Groenen én de liberalen staan er achter."

Jan Huitema vond de presentatie van de Green Deal een bijzonder moment: "Als je nu denkt dat het niet gaat lukken, dan lukt het nooit. Het moet wel. Met de technieken van nu redden we het misschien niet, daarom moeten we ook inzetten op onderzoek en innovatie. Als alle landen hiermee bezig zijn, dan komen we een heel eind."

De VVD'er heeft er vertrouwen in dat bijna alle landen meedoen: "Dit is een gamechanger. Bijna iedereen weet dat we wat aan klimaatverandering moeten doen. En nieuwe technologieën leveren ook banen op. Landen, mensen en veel bedrijven staat er achter. Dat geeft echt hoop."

Als China in de toekomst nog producten in Europa wil verkopen, dan moeten ook die aan de klimaatdoelstellingen voldoen.

Verslaggever Onno Falkena

Ook afspraken met China

Europa wil klimaatverandering niet alleen aanpakken, maar wil ook proberen om daar afspraken over te maken met economische partners zoals China. Falkena: "Als China in de toekomst nog producten in Europa wil verkopen, dan moeten ook die producten aan de klimaatdoelstellingen voldoen. Anders moet China er extra heffingen over betalen."

Er zit ook nog een Fries randje aan de Green Deal: Frans Timmermans heeft Diederik Samsom, de voormalig partijleider van de Partij van de Arbeid met Friese roots, aangetrokken als zijn topadviseur op milieugebied.

Onno Falkena over de Green Deal

(Advertentie)
(Advertentie)