COC Fryslân en KNVB pakken discriminatie in amateurvoetbal aan

12 des 2019 - 11:57

COC Fryslân en de KNVB komen 30 januari met een plan van aanpak om de discriminatie van seksuele en genderdiversiteit in het Friese amateurvoetbal tegen te gaan.

Momenteel durft maar liefst 25 procent van de Friese voetballers niet voor z'n homoseksualiteit uit te komen, uit angst dat het niet geaccepteerd wordt. Anne de Groot, directeur van COC Fryslân vertelde dat woensdag bij IepenUP live, dat ruim aandacht had voor discriminatie in het voetbal.

Op 31 januari presenteert de KNVB dan de officiële plannen die beledigingen op en rond het voetbalveld voortaan moeten voorkomen. Daarbij ligt de focus vooral op het betaalde voetbal in Nederland.

Een op een begeleiden

Voorzitter Cees Roozemond van SC Heerenveen was direct enthousiast over het initiatief. Ook hij vond dat er direct maatregelen genomen moeten worden. Roozemond denkt daarbij niet alleen aan camera's die supporters die zich misdragen kunnen registreren. Hij wil fans en voetballers die gekleurde spelers beledigen één op één begeleiden om het wangedrag aan te pakken.

De officiële presentatie van COC Fryslân in samenwerking met de KNVB, GGD, Tûmba en BV Sport wordt op 30 januari gehouden in het Cambuurstadion in aanwezigheid van onder anderen Foppe de Haan en Sipke Jan Bousema.

Volgende week: het levenslied

IepenUP live heeft volgende week woensdag 18 december een speciale Kerstshow, waarin het levenslied centraal staat. Op vrijdag 20 december is er een extra uitzending van IepenUP live waarin de prijzen van de Fryske Pop Awards 2019 bekend gemaakt worden.

IepenUP live wurdt alle woansdeis útstjoerd út Neushoorn yn Ljouwert wei. Belangstellenden binne wolkom fan 19:30 oere ôf. De tagong is fergees. De útstjoering is fan 20.00 oere ôf te folgjen fia in livestream op de Facebookpagina's fan IepenUP en Omrop Fryslân, Omropfryslan.nl en Omrop-app.

(Advertentie)
(Advertentie)