Dagelijks bestuur Wetterskip Fryslân blijft bij tariefsverhoging

Het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân wil vasthouden aan de tariefsverhoging van dertien procent in één keer voor boeren. Dat hebben ze woensdag bekend gemaakt. Volgende week heeft het algemeen bestuur van het waterschap nog het laatste woord.
Bestjoer Wetterskip Fryslan bliuwt by taryfsferheging
Volgens bestuurder Bé de Winter van Wetterskip Fryslân waren andere opties niet goed mogelijk. "Bijvoorbeeld de verhoging verspreiden over vijf jaar. Dat is onbespreekbaar, want dan zakken wij door onze reserves heen. Ook een spreiding over twee jaar biedt geen soelaas."

Boeren bij vergadering

Wetterskip Fryslân bracht een week geleden in het nieuws dat ze de tarieven willen verhogen en voor de boeren zou die verhoging volgend jaar neerkomen op dertien procent. Dat leverde boze reacties op bij de boeren. Ze protesteerden massaal bij de vergadering van het waterschap. Ook kregen sommige bestuursleden dreigende mails. Dijkgraaf Paul van Erkelens noemde die actie 'onacceptabel'.
© Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Als boeren volgende week weer bij het waterschapsgebouw willen komen, wil het waterschap een goede gastheer zijn.

Investeringen en schulden

Wetterskip Fryslân wil de tarieven verhogen, omdat ze moeten investeren en schulden moeten afbouwen. De lasten voor onbebouwde grond stijgen daarom in 2020 met dertien procent. Het spreiden van de verhoging, bijvoorbeeld vijf jaar achterelkaar 5,5%, zou de financiële positie van het waterschap te erg aantaasten, zegt waterschapsbestuurder Bé de Winter.
Het waterschap neemt volgende week dinsdag definitief een beslissing over de tariefsverhoging.
Verslaggever Onno Falkena in gesprek met Be de Winter en Jan van Weperen