Provinciaal 'Kansenfonds' afgelopen: nu zijn gemeenten aan zet

10 des 2019 - 21:28

Gemeenten zijn aan zet, nu het Kansenfonds er niet meer is. Dat werd gisteren bij de afsluiting van dit provinciale project gezegd. Vier jaar geleden kwam er 3,6 miljoen beschikbaar voor sociale projecten voor kwetsbare gebieden. Bijvoorbeeld op het gebied van dementie, vluchtelingen, armoede en werkloosheid. In totaal zijn er ongeveer 33 projecten met het fonds gefinancierd en de meeste zijn nu afgerond. Om verder te gaan met het werk dat in gang is gezet, zouden gemeenten er een vervolg aan moet geven, vinden veel deelnemers.

De gearkomste oer it 'Kansenfonds' - Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

Wat zijn de ervaringen geweest binnen het Kansenfonds? Twee voorbeelden van projecten uit het fonds: Learning Hub Friesland en Single Supermom.

Learning Hub Friesland

"Wat wij doen is mensen richting werk helpen of richting het starten van een eigen bedrijf. Dat zijn met name kansarme mensen en migranten, die nieuw zijn in Nederland", zegt Frank Hiddink van Learning Hub Friesland. Hoe zijn project nieuwe Nederlanders kon helpen? "Allereerst door goed naar ze te luisteren en te vragen wat ze kunnen en willen. Dat is simpel gezegd onze aanpak, waarmee we hen begeleiden richting werk of ondernemerschap."

Hiddink noemt en voorbeeld. "Wij hebben op deze bijeenkomst een aantal migranten, die een cateringbedrijf hebben opgezet, de catering laten verzorgen om ervaring op te doen. En om de aanwezigen te tonen dat er alternatieven zijn. Nieuwe Nederlanders die heel ondernemend zijn en hun cultuur meenemen en op een positieve manier kunnen laten zien. Onze begeleiding kan heel praktisch zijn: hoe maak je een offerte? Hoe ga je naar de Kamer van Koophandel? Bij ons kunnen ze ook een eerste betaalde klus krijgen, dat leren ze in de praktijk door het te doen. Dat biedt hen ook een eerste referentie. Als zij op hun cv kunnen zeggen: 'ik heb de catering verzorgd voor de provincie Fryslân', dan is dat wel een serieuze referentie. Daarmee help je ze."

Het 'Kansenfonds' bestaat niet meer, maar Learning Hub Friesland nog wel. Hoe moet dat verder? Hiddink: "Ons project is nog relatief jong en loopt nog. Vanaf het begin voelen wij ook al de verplichting om al tijdens het project naar de toekomst te kijken. In juli volgend jaar houdt het project op, maar wat dan? Het kan niet zo zijn van 'we hebben een aantal mensen geholpen, maar hier eindigt het.' Gedeputeerde Staten heeft een oproep gedaan naar de gemeenten om het te omarmen en ermee verder te gaan. Ik spreek met name de andere projecten aan om verder te gaan, en het liefst ook nog verenigd."

Frank Hiddink van Learning Hub Friesland

De froulju fan Single Supermom - Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

Single Supermom

Louisa Hiemstra, Anoushka Feneyt en Eva Yoo Ri zijn van het project Single Supermom. "Wij ondersteunen netwerken en de economische zelfstandigheid van alleenstaande ouders en hun kinderen. Onlangs kwamen er CBS-cijfers uit over alleenstaande ouders. Ze blijken tot de armste en de eenzaamste groepen van Nederland te horen. Fijn dat er aandacht voor is, maar wij wisten dat al. Er moet al jaren meer aandacht komen voor alleenstaande ouders, ook in Fryslân vanuit de provincie."

Wat heeft het drietal gedaan? "Wij hebben ouders bij elkaar gebracht en trainingen gegeven, zodat moeders bijvoorbeeld zelfstandiger kunnen worden en kans maken in de maatschappij."

Volgens de vrouwen is het met name moeilijk om het vertrouwen te winnen van alleenstaande moeders. "Veel van hen hebben al te maken gehad met re-integratieprojecten of hulpverlening. Dat is heel vaak niet goed gegaan, omdat het thuis niet lekker loopt en er wel van hen verwacht wordt dat ze meedoen. Dat is te veel. De combinatie van participeren, dus vrijwilligerswerk, werk of opleiding en thuis alles op rolletjes laten lopen is moeilijk. Een moeder heeft zorgtaken, je moet je huishouden draaiende houden én je kinderen goed opvoeden. Voor ze een verdere stappen kunnen zetten, moet dat eerst op orde zijn."

Het project een vervolg geven is moeilijk. "Jammer genoeg hebben we voor slechts één training nog geld, want er zijn nog veel meer moeders die nu ook willen. Wij moeten fondsen aanschrijven, want de gemeente heeft ons afgewezen. Wij willen heel graag verder, want er zijn genoeg moeders voor een volgende training, maar daar is geen geld voor. De gemeente is aan zet."

De vrouwen achter Single Supermom

(advertinsje)
(advertinsje)