Deze broers lieten hun haar 4 jaar lang groeien, voor Stichting Haarwensen

Van meisjes zijn we het wel gewend dat velen hun haar lang laten groeien. Maar jongens die dat óók doen? En dat vier jaar lang? Dat is wel heel bijzonder, maar dat is wel wat Renze-Marijn (12) en Fedde-Corné (11) Holwerda hebben gedaan. Dinsdag kwam de kapper echter bij hen op de Prins Bernhardschool in Kollum, want de jongen lieten hun haar speciaal groeien voor een goed doel: Stichting Haarwensen.
Hier knippe yn Kollum
Renze-Marijn vertelt graag hoe ze op het idee zijn gekomen: "Het begon toen ik meiden hun haar zag laten knippen voor Stichting Haarwensen. Toen ik hoorde dat het ook voor jongens was, dacht ik: dat wil ik ook doen. Er worden pruiken van gemaakt. Voor meiden én jongens."
Samen met Fedde-Corné heeft hij zijn blonde haar lang laten groeien. Vader Wieger vond het wel een goed idee. "Mijn vrouw heeft er het meeste werk van. Zij moet het in de plooi krijgen 's ochtends." Moeder vult aan dat het nog best veel werk is. "Het is net als de man flu, probeer die jongens maar eens te kammen 's ochtends, dat gaat met sirenes.
© Omrop Fryslân

Ineens tieners

Het was dinsdag echter de laatste keer, want de kapper heeft de lange lokken er af gehaald. "Het is wel fijn, minder werk," lacht moeder. "Ze zijn nu ineens tiener geworden, vind ik. Het zijn grote jongens ineens. Fijn dat het haar eraf is."

Doel uitleggen

Het is voor de jongens soms wel eens lastig geweest. Op het schoolplein met een staartje. Als er nog geen begrip is, is het even wennen voor de kinderen. "Maar toen zij met de meester uitgelegd hebben waar het lange haar voor was, is het helemaal goedgekomen," zegt vader.
Op dit moment is het opnieuw wennen, nu aan het korte haar. "Ik denk dat het wel koud op het hoofd gaat worden," zegt Fedde-Corné.
© Omrop Fryslân, Arjen de Boer
Wat vinden Renze-Marijn en Fedde-Corné zelf van de knipbeurt?