Gedeputeerde Staten praten dinsdag weer over stikstofregels landbouw

Gedeputeerde Staten van Fryslân vergaderen dinsdag over de stikstofregels, die de provincie op 8 oktober introk bij een boerendemonstratie in Leeuwarden. Er ligt inmiddels een nieuw stikstofakkoord van landbouwminister Carola Schouten en interprovinciaal overleg IPO.
Stikstof stiet tiisdei ek op de wurklist fan Deputearre Steaten © Omrop Fryslân
Het Friese landbouwcollectief is niet blij met het stikstofakkoord van Schouten en IPO vraagt daarom de provincie Fryslân om daar afstand van te nemen. Het stikstofakkoord van Schouten en de gemeenschappelijke provincies gaat uit van minder stikstofuitstoot, terwijl de uitspraak van de Raad van State heeft bepaald dat de uitstoot niet mag toenemen. "De landelijke beleidsregels dienen niet het belang van Fryslân", schrijven de landbouworganisaties in een brief aan de provincie.

Landbouworganisaties vinden uitkomst gesprekken 'teleurstellend'

De landbouworganisaties zijn er nog altijd blij mee dat Gedeputeerde Staten op 8 oktober de stikstofregels hebben ingetrokken en aansluiting in gesprek gingen met de sector, maar omschrijven het resultaat van die gesprekken als 'teleurstellend'.
Het stikstofprobleem is volgens het landbouwcollectief in Fryslân minder urgent als in andere Nederlandse provincies, terwijl het economisch belang van de landbouwsector hier groter is.

Bang dat ruimte naar andere sectoren gaat

De boerenorganisaties zijn er bang voor dat als gevolg van de afspraken tussen minister Schouten en IPO de landbouw stikstofruimte zal kwijtraken en dat die door andere sectoren zal worden gebruikt.
De boeren hebben ook grote twijfels bij de rekenmodellen in het stikstofakkoord van Schouten en de provincies. De organisaties dringen er daarom bij de provincie op aan om een eigen tekst aan het IPO-akkoord toe te voegen, waardoor Fryslân ruimte houdt om een eigen Friese drempelwaarde voor stikstof te gebruiken, zodat Fryslân een landbouwprovincie blijft waar de sector 'trots' op kan zijn.

Extra persconferentie Gedeputeerde Staten

Gedeputeerde Staten hebben inmiddels een extra persconferentie aangekondigd over de stikstofregels. Die is dinsdagmiddag om 14.30 uur op het Provinciehuis.