Boeren voeren volgende week woensdag weer actie

10 des 2019 - 09:58

Boeren zullen op 18 december opnieuw actievoeren. Dat hebben ze besloten op een overleg van actiegroep Farmers Defence Force. Hoe de acties er precies uitzien, maakt de groep pas later bekend.

Boeren fiere takom wike woansdei wer aksje

Farmers Defence Force zegt dat de acties op 18 december de hele dag zullen duren. De boeren houden zich daarbij aan de wet. De groep roept boeren op om tractoren mee te nemen.

Mogelijk distributiecentra blokkeren

De groep wil mogelijk de voedselvoorziening ontregelen door de wegen naar de distributiecentra van supermarkten te blokkeren. Of ze dat echt zullen doen, is nu nog niet bekend. "Dat zou een optie kunnen zijn, maar we hebben een groot aantal locaties op het oog", zegt FDF-vicevoorzitter Jos Ubels. "We komen later met de exacte details."

Foto: Omrop Fryslân, Aise van Beets

Het pakket van het kabinet met stikstofmaatregels voor de landbouwsector komt pas later. Die plannen zijn pas na de kerst rond, meldt het AD. De maatregels moeten meer stikstofruimte opleveren. Daar knapt de natuur van op.

Actiebereidheid groot

Volgens Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force is de actiebereidheid groot en kan een ontbijtoverleg komende maandag van het Landbouw Collectief met premier Rutte en minister Schouten van Landbouw daar niets aan veranderen.

"Er is veel ontevredenheid in de Nederlandse samenleving over het beleid van dit kabinet. Er zijn heel veel groepen die bereid zijn om actie te voeren, dus ik denk dat je dat met één akkoordje niet aan kant krijgt. Ze kunnen in elk geval goed hun best doen in Den Haag, om te zorgen dat het niet erger wordt dan dat het nu al is."

Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force

Het volledige gesprek met Peet Sterkenburgh, bestuurder bij LTO:

Boeren 1

Het volledige gesprek met Harm Wiegersma, voorzitter NMV Regio Noord:

Boeren 2

(Advertentie)
(Advertentie)