Deze winter nog geen eerste marathon op natuurijs in Burgum

10 des 2019 - 08:32

De ijsclub van Burgum had zich dit jaar graag willen mengen in de strijd om de eerste marathon op natuurijs. De ijsbaan is er in principe klaar voor, alleen voldoet de club nog niet aan alle eisen van de KNSB. Daarom mag de ijsclub Burgum deze winter nog geen NK organiseren.

Foto: Omrop Fryslân. René Koster

De ijsbaan is een skeelerbaan die met een klein laagje water snel kan bevriezen. De strijd om de eerste marathon op natuurijs gaat volgens traditie tussen Haaksbergen, Noordlaren en Veenoord. Burgum wilde graag ook in dat lijstje.

Volgens voorzitter Willem Provily van de ijsbaan in Burgum kwam dat idee vorig jaar. "Na drie mooie schaatsdagen op onze nieuwe baan. Wij hebben zulk snel ijs op de baan, dus wij vonden: wij moeten ook in dat rijtje komen!"

Draaiboek niet op tijd

De schaatsbond heeft dit jaar bij Burgum vernomen of de club wilde meedoen. "Wij hebben gesprekken gehad", vertelt Provily. "Maar wij moesten voor 1 oktober het hele draaiboek al opsturen. Er moest van alles worden geregeld, met heel veel vrijwilligers. En dat moet allemaal op papier staan. Dat kunnen wij nog niet."

Een mogelijke eerste marathon op natuurijs in Burgum komt daarom wat te snel voor de club. maar, op termijn zou het zomaar eens kunnen. "Volgend jaar beginnen wij om een draaiboek te maken. Wij doen het liever een jaar later goed, dan nu matig."

Vrijwilligers

Belangrijk is vooral het aantal vrijwilligers. Bijvoorbeeld voor het parkeren. "Maar zo zijn er nog veel meer zaken. Je hebt de horeca, de entree en de faciliteiten voor de schaatsers. Daar hebben wij vrijwilligers voor nodig. En er zijn nog enkele zaken die eerst moeten gebeuren voordat wij hier een NK op natuurijs kunnen houden."

Voorzitte Willem Provily van de ijsbaan in Burgum

Trefwoorden: 
schaatsen marathon Burgum
(advertinsje)
(advertinsje)