Grote dorpskerstboom in Haskerhorne knapt bij de grond af

Overal in de provincie duiken weer kerstbomen op. Niet enkel bij mensen thuis, maar ook in veel dorpen. Zo staat er ieder jaar een kerstboom met lichtjes en de beste wensen van de Feestcommissie in Haskerhorne. Dit jaar hadden zij een bijzondere boom gevonden, een die veel groter was dan anders. Het plezier van de grote boom duurde echter maar kort, want de kerstboom viel om, dwars over de Jousterweg.
De kerstboom werd over de Scheen vervoerd naar Joure © Gerrit Waterlander
"De boom was een behoorlijk eind groter dan dat hij nu is: 16,5 meter hoog," vertelt Anne Minnesma van de Feestcommissie. "Wij meenden dat we de boom goed hadden vastgezet. Toen ik die avond op bed ging dacht ik: het begint te waaien, we mogen er morgen nog wel wat spanbanden omheen gooien. Maar daar hebben we de kans niet voor gekregen, want rond half zeven belden ze me al uit bed: dat de boom over de weg lag."

Bij de grond af

De kerstboom was met ballen en al over de Jousterweg heen gevallen. "Het beton is uit de grond weggerukt en de boom is zo over een lantaarnpaal heen gevouwen, dus die is aan smots. Wij meenden dat de boom goed vast stond. We hebben een betonplaat gestort, daar zit een buit 1.20 meter de grond in met een brok beton eromheen. Maar de stam is onder bij de grond afgeknapt. Dan is het einde oefening, toen lag hij over de weg," zegt Minnesma.
Gelukkig gebeurde het toen het donker was. "Het was vroeg, dus er was geen verkeer en geen fietsers. Dus wat dat betreft is het goed gegaan," zegt Minnesma.

"We waren er gewoon trots op"

De boom stond eerder in Joure, naast een huis aan de Scheen. Het was volgens Minnesma nog een flinke klus om de boom er vandaan te halen. "Daar hebben we hem op een dieplader gelegd, met een kraan die de boom omhoog heeft getild. Die kraan was wel nodig, want de boom woog 4.100 kilo. Dat is een knappe!"
De leden van de Feestcommissie hadden de mooiste boom sinds jaren, vonden ze. Minnesma: "Wij waren gewoon trots op. Wij zeiden: we moeten hier eigenlijk met z'n allen voor op de foto, dat wordt een mooi plaatje met de hele Feestcommissie. Nu hebben we wel een foto van de boom, maar niet met ons erop, hij lag te vroeg om."

Met een kraan van de weg halen

"We hebben een boer gebeld met een mobiele kraan. Zijn vrouw heeft het melken afgemaakt en hij is met de kraan gekomen. We geven niet op, we maken een nieuw betonblok en wij proberen het opnieuw." De kerstboom is nu echter wat ingekort. "Het mooie is er er wel af. Toen hij et helemaal stond moesten de fietsers eigenlijk onder de kerstboom door fietsen. De onderste takken hadden wij er wat afgehaald, het was een prachtgezicht. Nu is het 'gewoon mooi,' zo'n boom hadden we anders ook."
Door het vallen van de boom is in Haskerhorne veel groenafval op de weg terechtgekomen. Minnesma ziet er het positieve maar van in. "Wie wil mag er zo wat van meenemen voor een kerststukje," lacht hij.
Verslaggever René Koster kijkt in Haskerhorne bij de kerstboom