Vijf miljoen voor restauratie boerderijen, wat gebeurt er?

09 des 2019 - 17:09

Een nieuw landelijk fonds moet het voor particulieren makkelijker maken om hun boerderijen op te knappen. Het fonds met daarin vijf miljoen euro is een initiatief van Stichting Agrarisch Erfgoed Nederland. Het is vooral bedoeld als laatste zetje voor de eigenaren die de vergunningen en het grootste deel van de financieren al geregeld hebben.

Foto: Wikimedia Commons

Het geld gaat naar restauratieprojecten die afvallen of die te lang duren, vertelt Evert Kramer van de Boerderijenstichting Fryslân. Zijn club maakt deel uit van de Stichting Agrarisch Erfgoed Nederland.

Als je de vijf miljoen over alle oude boerderijen in Nederland verdeelt, is het maar een druppel op een gloeiende plaat, geeft Kramer toe. Maar het is een begin, zegt hij. Als voorbeeld van een besteding van het geld noemt hij de overstap van een boerderij op schone energie, wat een dure aangelegenheid is.

Opgeven kan op de website van de Stichting Agrarisch Erfgoed Nederland. Er is maximaal drie ton voor een boerderij beschikbaar. Volgens kramer is behoud van boerderijen belangrijk. Er zijn ook al restauratiefondsen voor kerken en ander religieus erfgoed en voor andere voor de omgeving zeldzame objecten. Dan kunnen boerderijen niet achterblijven.

Evert Kramer: soms lopen restauratieprojecten wel eens moeilijk

Trefwoorden: 
boerderijen fonds
(advertinsje)
(advertinsje)