Nieuwe N381 krijgt als eerste provinciale weg 'circulaire' asfaltlaag

09 des 2019 - 12:54

Steeds meer dingen kunnen opnieuw gebruikt worden, zo ook asfalt. Maandag begon wegenbouwer Heijmans om ruim zeven kilometer aan asfalt van de N381 uit de oude weg te frezen. Maar liefst 5600 ton aan freesasfalt gaat daarna met vrachtwagens naar Drachten en dan met de boot naar Amsterdam. Daar wordt de steen uit het oude asfalt bewerkt en klaargemaakt voor een tweede leven.

Nije N381 krijt as earste provinsjale dyk 'sirkulêre' asfaltlaach

Het eindresultaat is zogenoemd stil asfalt, ZOAB, dat in het voorjaar van 2020 gebruikt wordt in de nieuwe weg van de N381. "Wij willen vanaf 2023 uitsluitend met gerecycled asfalt werken", vertelt directeur Johan ter Horst van Heijmans. "We zijn daarom blij met de kans om hier in Fryslân een pilot uit te voeren."

Uniek in Nederland

De N381 is volgend jaar de eerste provinciale weg van Nederland met - gedeeltelijk - circulair asfalt. Gedeputeerde Avine Fokkens is daar trots op en stapte daarom maandagochtend met veel plezier zelf op een nagelnieuwe freesmachine. De gedeputeerde kan het niet nalaten om op te merken dat de lange af- en aanvoerroute naar Amsterdam nog niet zo duurzaam is. "Ik snap dat ze dat nu nog zo doen in deze experimentele fase, maar in de toekomst zie ik liever dat ze dat dichter bij huis gaan doen."

Foto: Omrop Fryslân, Onne Falkena

Gedeputeerde Fokkens was sowieso zeer te spreken over de vorderingen van de verdubbeling van de N381 tussen Donkerbroek en Appelscha. het werk ligt voor op schema en lijkt ook binnen de begroting te blijven.

Op dit moment wordt bij Donkerbroek een tweede tunnelbuis aangelegd en bij Oosterwolde komt in het voorjaar van 2020 nieuw, circulair asfalt. "De opleverdatum is juli volgend jaar, maar als we geen strenge winter krijgen kan het ook nog wel vlugger gaan", zei een tevreden gedeputeerde.

Gedeputeerde Avine Fokkens stapte in Oosterwolde op de freesmachine

Trefwoorden: 
N381 Asfalt recycling
(Advertentie)
(Advertentie)