Bart de Vries indrukwekkend naar overwinning in Alkmaar

07 des 2019 - 21:58

Marathonschaatser Bart de Vries uit Heerenveen heeft op een indrukwekkende manier de zesde wedstrijd in de KPN Marathon Cup gewonnen. In Alkmaar pakte hij twee rondes voorsprong op een grote groep, en dat was genoeg voor de winst. Bij de vrouwen was er een derde plaats voor Manon Kamminga, terwijl Daphne Alderts de sterkste was bij de beloften.

Foto: Orange Pictures

De mannen reden zaterdagavond een wedstrijd over 125 rondes. De omstandigheden in Alkmaar waren zwaar. Daardoor waren er halverwege de wedstrijd nog maar 39 man in koers. Daarna pakte een groep van 17 schaatsers een ronde voorsprong op het peloton. Daarbij onder andere Gary Hekman, Bob de Vries, Bart de Vries en Jouke Hoogeveen.

De wedstrijd bleef onrustig, met constant mannen die ook probeerden een ronde voorsprong te pakken. Daarbij waren ook schaatsers die al een ronde voorsprong hadden, waardoor de situatie op het ijs chaotisch was.

De ploeg van OR Quest Bouw en Techniek stuurde drie mannen naar voren, die ook een ronde voorsprong pakten. Maar daar zat Bart de Vries ook bij, die daarmee twee rondes voorsprong pakte. Hij kwam daarna nog onder druk te staan van met namen Crispijn Ariëns, maar kon solo naar de overwinning rijden.

Schouten naar winst bij vrouwen, Kamminga derde

Bij de vrouwen ging de strijd over 80 rondes. Met nog 28 rondjes te gaan ontsnapte er een grote groep met onder andere Marijke Groenewoud, Irene Schouten en Anne Tauber. Het grootste gedeelte van het peloton kwam tien rondes voor het einde weer bij de kopgroep. Daardoor konden zo'n 40 vrouwen sprinten om de winst in Alkmaar.

Foto: Timsimaging.nl

In de eindsprint was het Irene Schouten die de winst pakte, voor Francesca Lollobrigida en Manon Kamminga uit Haulerwijk. Marijke Groenewoud uit Hallum werd vijfde in de sprint. Ze blijft wel aan de leiding in het jongerenklassement.

Alderts wint bij beloften

Bij de beloften ging de winst naar Daphne Alderts uit Sint Nicolaasga. Zij pakte een ronde voorsprong en won zodoende voor Chantal Oosterkamp en Arianna Pruisscher.

(Advertentie)
(Advertentie)