Broedeiland in de vorm van pompeblêd bij Peperga klaar

Het broedeiland in de vorm van een pompeblêd bij Peperga is klaar. Aankomende zaterdag is de officiële opening. Dit bijzondere eiland is ontwikkeld door leden van de Vogelwacht Oldeholtpade.
Broedeiland in de vorm van pompeblêd bij Peperga klaar
Leo Westenbroek en Peter de Vries zijn de initiatiefnemers van het project. "Ongeveer twee jaar geleden kwamen we met dit idee voor dit eiland. We hebben toen meegedaan aan een wedstrijd van de Bond Friese Vogelwachten", zegt de Vries. Zij hebben toen een prijs gewonnen van 2000 euro voor de realisatie van het eiland.
"We hadden niet eens een concreet plan uitgewerkt, maar ze waren toch enthousiast. Toen we de prijs eenmaal gewonnen hadden, moest het eiland er ook echt komen. Dus het was wel even hard werken om van het idee ook echt realiteit te maken", zegt de Vries.
© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
Het idee voor de vorm was niet heel ingewikkeld. "Je moet een vorm kiezen, en dit leek ons wel een leuk idee", aldus Leo Westenbroek. "We staan hier ook vlakbij de grens van Overijssel. Dus het is een mooi idee als je dan Fryslân in komt rijden, dat je dan een pompeblêd ziet drijven."
Het doel van het eiland is een broedplaats te creëren voor bijzondere vogels zoals de visdief. Die kunnen daar dan ook broeden. De officiële opening van het eiland is aankomende zaterdag. Dat wordt het eiland met een bootje naar het midden van het meer gebracht.
Leo Westenbroek van Vogelwacht Oldeholtpade