De tweede kans voor de Fuerza Bruta-première: spektakel zet tot denken

06 des 2019 - 23:11

De premièreshow van Fuerza Bruta kreeg vrijdagavond een tweede kans nadat de voorstelling de dag ervoor op het laatste moment afgelast moest worden. Door de harde wind was het niet veilig genoeg om de voorstelling door te laten gaan. Maar ook al waaide het vrijdag ook hard, de show van het Argentijnse gezelschap kon doorgaan.

Foto: Omrop Fryslân

Het was druk op de tweede première-avond van Fuerza Bruta. Een van de bezoekers verwachtte dat er veel mensen uit de lucht kwamen vallen. Gebaseerd op filmpjes van het gezelschap op YouTube hebben de bezoekers zo hun verwachtingen.

Een uitwisselingsstudente uit Zuid-Korea kon niet bij de voorstelling in haar eigen land zijn en grijpt met haar vriendinnen nu de kans om de show te zien. Ze verwacht dat er veel gedanst en gesprongen zal worden.

Nadat het publiek in de hal van de Mannen van Staal wat kon drinken, ging de zaal om zeven uur open. De zaal is gehuld in een roze licht en er klinkt muziek. Niemand weet wat er gaat komen, dus iedereen zoekt rustig een plekje op om te gaan staan. De voorstelling zal een uurtje duren.

Foto: Omrop Fryslân

Na wat huishoudelijke mededelingen ging er opnieuw muziek aan. Een man in een wit pak stond op een lopende band en begon te stappen en na zekere tijd harder te lopen. De muziek wordt heftiger, net als de verschillende showelementen die te zien zijn. Bijzonder zijn de zwembadscènes een paar meter boven het hoofd van de bezoekers. Vrouwen kronkelen en zwemmen in een doorzichtige bak, wat een waar spektakel oplevert.

De rennende man komt later in de voorstelling terug en de slotact zorgt voor een knallend einde. Veel mensen vinden het moeilijk om goed onder woorden te brengen waar de voorstelling nou over gaat. En dat is nou precies de bedoeling van de organisatie: een spektakel dat aanzet tot denken en een beroep doet op de fantasie van de bezoekers.

De bezoekers hebben een uur lang licht, muziek en spektakel gezien en moeten er nog even van bijkomen. "Het was prachtig! Het was het geld waard en mensen moeten absoluut gaan!", zegt een van de bezoekers die het niet na kon laten om lekker mee te dansen. Want de show zorgt er wel voor dat niemand stil blijft staan.

Foto: Omrop Fryslân

Organisator Claudia Woolgar is blij. "Ik ben zo blij. Gister was niet makkelijk, maar vanavond zijn we los gegaan. En de reactie van de mensen in de tent was echt prachtig. Dus ik ben zo blij!"

In totaal zijn vier van de twintig voorstelling uitverkocht. Voor de andere shows zijn nog kaarten beschikbaar. Woolgar realiseert zich dat de kaartjes niet goedkoop zijn. Zo'n grote act die in feite alleen in wereldsteden te zien is en de hele organisatie eromheen zorgen nou eenmaal voor hogere kosten. Maar zo is Fryslân wel een bijzondere show rijker en hoef je niet speciaal naar New York, Moskou of Tokio om Fuerza Bruta te zien.

Verslaggever Johanna Brinkman was bij de première van Fuerza Bruta

(Advertentie)
(Advertentie)