Is het mogelijk om een wolf in Fryslân tegen te komen?

Het bleek dat er afgelopen weekend 24 schapen zijn doodgebeten bij Slappeterp. Meteen werd er gedacht dat het wel eens om een wolf zou kunnen gaan, al wordt er nog onderzoek gedaan naar welk beest het echt is geweest. Nu zou er in de tunnel bij Kortehemmen een wolf gezien zijn door Jan Willem Blanken.
De tunnel bij Kortehemmen © Google Street View
"Ik ben er bijna voor honderd procent zeker van dat het een wolf was," zegt Jan Willem Blanken. "Ik reed met mijn auto door de tunnel onder de A7 bij Kortehemmen en ik dacht eerst dat ik een ree zag. Ik heb de lichten aangedaan, want ik dacht ik moet het dier niet aanrijden. Toen meende ik gauw dat het een vos was, maar dat was het ook niet. Het moet wel een wolf zijn. Ik kon geen foto maken, want ik had mijn telefoon in mijn broekzak."

"Het kan niet missen"

Het dier klom weer omhoog in de tunnel en liep in de richting van Beetsterzwaag. "Het was 's ochtends om half zes. Ik ben er eigenlijk van overtuigd dat het een wolf was. Er brand niet veel licht in de tunnel, maar het kan niet missen."
© ANP
Elze Polman van de Zoogdierenvereniging legt uit dat het in principe zou kunnen dat Blanken echt een wolf heeft gezien. "Er komen steeds meer wolven naar Nederland. Maar zonder foto is het wel moeilijk om te bewijzen, want honden lijken erg op wolven."

Verschillen

Toch zijn er wel verschillen. "De wolf heeft een bepaalde grootte, hij is groter dan een herdershond. Ook is de kleur minder contrastrijk, meer beige en grijs. De staart hangt meestal recht naar beneden en een wolf heeft ook een herkenbare draf of galop. Maar het is lastig om daarop te letten, want je ziet hem nog maar kort en vaak op een bepaalde afstand."

In de nacht

Het tijdstip van Blanken zou goed mogelijk zijn, geeft Polman aan. "Wolven zijn vooral in de nacht actief, 's ochtends vroeg en in de schemering." Als het echt een wolf is, is het ook de vraag of het dezelfde kan zijn als de mogelijke wolf bij Slappeterp. "Een wolf kan per nacht wel zo'n vijftig kilometer afleggen. Vooral zwervende wolven kunnen op zoek naar een leefgebied grote afstanden afleggen."
Polman: "Een wolf pakt in eerste instantie prooidieren als reeën, edelherten en wilde zwijnen. Maar ze kunnen ook schapen pakken als ze minder beschermd zijn, met name zwervende wolven." Mensen hoeven zich volgens Polman geen zorgen te maken, wolven zijn eigenlijk niet gevaarlijk voor mensen. "Maar voor schapenhouders is het wel belangrijk om hun schapen goed in de gaten te houden."
Jan Willem Blanken en Elze Polman