Nieuwe Sterke Yerke tegen vervuiling op zee: "We vergiftigen onszelf volledig"

06 des 2019 - 13:57

Veertig jaar nadat het vlot Sterke Yerke 3 op de klippen liep op Bonaire, komt er een nieuwe Sterke Yerke. Met de nieuwe Yerke willen de initiatiefnemers aandacht vragen voor de plastic soep: vervuiling in de zee door plastic. "We vergiftigen onszelf volledig", zegt Wilfred de Jong, een van de initiatiefnemers.

De Sterke Yerke yn de jierren 70 - Foto: Sterke Yerke

Sinds 1974 zijn er drie vlotten geweest. Die zijn gebouwd door een vriendengroep uit Leeuwarden. Op zee hebben ze onderzoek gedaan naar de olievervuiling in de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Met de vierde willen ze dus het plasticprobleem onder de aandacht brengen bij de politiek, overheden, producenten en de bevolking. "We halen geen plastic uit het water, maar gaan wel onderzoek doen en bewustwording creëren."

Al een paar jaar bezig

Het plan van een nieuwe Sterke Yerke is niet nieuw. "We lopen al een aantal jaren rond met dit idee", vertelt De Jong. "Maar een paar jaar geleden zaten we in de crisis en toen konden we het niet van de grond krijgen." Vorig jaar was de bemanning op Bonaire om het monument voor Sterke Yerke 3 op te knappen. "Toen hebben we ook gezegd: laten we er nou voor zorgen dat er een nieuwe Sterke Yerke komt. En daar zijn we nu dus druk mee bezig."

De bemanning fan de Sterke Yerke yn 2018 by it monumint op Bonêre - Foto: Omrop Fryslân

"Als we met de Sterke Yerke ergens zijn, trekken we enorm veel aandacht", merkt De Jong. "Niet alleen van het publiek, maar ook van de pers." Die aandacht willen ze nu dus gebruiken voor het actuele probleem van het vervuilde water. "We gaan jongeren enthousiasmeren om aan boord te stappen van de Sterke Yerke en over het plastic soep-probleem te praten."

Het zal een heel andere herdenking worden dan dat we een halfjaar geleden gepland hadden.

Wilfred de Jong over de dood van Chris Schweigmann

De echte aftrap is op 14 december. Dan is op Bonaire de herdenking van de nacht dat Sterke Yerke III in 1979 op de kust van Bonaire strandde. Dan zijn de gedachten ook bij Chris Schweigmann, die een maand geleden stierf. Hij was in 1974 een van de initiatiefnemers van de Sterke Yerke. "Hij is er wel bij", vertelt De Jong. "We nemen zijn urn met as mee. Het zal een heel andere herdenking worden dan dat we een halfjaar geleden gepland hadden." Schweigmann was ook heel erg betrokken met de opbouw en de organisatie van de Sterke Yerke 4.

Met de herdenking op Bonaire hopen de initiatiefnemers ook wat publiciteit te krijgen. "Met media-aandacht hopen we ook wat gemakkelijker geld te genereren. Qua begroting is de Sterke Yerke 4 een heel ander verhaal dan z'n voorgangers", zegt De Jong. "Het eisenpakket is enorm toegenomen. Maar we hebben er zeker vertrouwen in, het enthousiasme is enorm. Onder de Yerkes, maar ook onder de mensen die we benaderd hebben."

Wilfred de Jong van de Sterke Yerke

(Advertentie)
(Advertentie)