Basisschooldirecteur: "We moeten het Fries niet te veel opleggen"

05 des 2019 - 21:01

Directeur Gerben Veenstra van basisscholen in IJlst en Woudsend herkent zich in het beeld dat er in het onderwijs niet veel gedaan wordt aan de Friese taal. Dat zei hij donderdagmiddag in het radioprogramma Weistra op wei bij Omrop Fryslân.

Underwiis - Foto: Shutterstock.com

Volgens de wet moeten alle Friese scholen in het basis- en voortgezet onderwijs het vak Fries aanbieden, maar de onderwijsinspectie heeft vastgesteld dat er op de meeste scholen die zijn onderzocht nog te weinig wordt gedaan aan de taalbeheersing.

Logische oorzaak

De weinige aandacht voor het Fries heeft een logische oorzaak, vertelt Veenstra. "Ik weet dat basisscholen op dit moment heel veel voor de kiezen krijgen en dus prioriteiten moeten stellen. Als de onderwijsinspectie kijkt hoe de kwaliteit van het onderwijs is, dan gaat dat uit van de Nederlandse taal en het rekenen en daarbij hebben we de afgelopen jaren het passen onderwijs voor de kiezen gekregen en vinden we allemaal het Engels ook belangrijk."

Volgens de schooldirecteur vraagt met name het passend onderwijs veel tijd. "Als ik drie kindjes uit Syrische gezinnen heb, twee met dyslexie in de klas en ik heb de keus tussen Nederlands, Fries of Engels, dan gaat de eerste prioriteit naar het Nederlands en dan komt het Engels, daarna pas het Fries."

Niet te veel opleggen

Als het aan gedeputeerde Sietske Poepjes ligt, dan gaat het toezicht op het Fries van de onderwijsinspectie naar de provincie. De gedeputeerde denkt er zelfs aan om dan boetes uit te delen aan scholen die niet genoeg aan het Fries doen.

Het ministerie van Onderwijs vindt het geen goed idee om het toezicht op het vak Fries bij de provincie te leggen. Dat zei een woordvoerder van minister Van Engelshoven als reactie op gedeputeerde Poepjes.

Veenstra: "Ik heb de ambities van mevrouw Poepjes gelezen en daar vind ik wel wat van. Als je zo als provincie met de zaak om wil gaan, dat vind ik niet kunnen. Alle leerkrachten de bevoegdheid Fries laten halen en alle scholen verplichten dat het gegeven moet worden, ook voor de scholen die nu een ontheffing hebben. Ik denk dat je het Fries niet zo moet beleven met elkaar, dat je het niet op moet leggen."

Fries kunnen verstaan

"We moeten positief staan tegenover de Friese taal en zorgen dat de kinderen en de mensen het kunnen verstaan. Er komt ook een hele trek van de Randsted naar Fryslân toe. Willen we die mensen opleggen dat ze Fries moeten praten? Ik vind van niet. Ik vind dat ze het moeten kunnen verstaan, in plaats van dat we het nu bestuurlijk opleggen, want dat is wat nu gaat gebeuren", denkt Veenstra.

Betere methodes

Als het toezicht dan toch bij de provincie komt te liggen, dan heeft Veenstra nog wel een verzoek: betere methodes.

"Twintig jaar geleden hadden we Studio F en, dat weet de provincie ook, dat is totaal niet aangeslagen op de scholen. We moeten eerst de middelen hebben waar wij goed mee kunnen werken. Maar dan kom ik toch weer op het feit: ik denk dat het belangrijk is dat we eerst met elkaar zorgen dat we elkaar kunnen verstaan, in plaats van dat wij het Fries moeten kunnen lezen en schrijven."

Basisschooldirecteur Gerben Veenstra in Weistra op wei

(advertinsje)
(advertinsje)