De Doelleazen: "Onze nummers zijn hersenscheetjes"

05 des 2019 - 17:03

Wie kent ze niet: de Friese dj's Syb en Ronald, die als De Doelleazen alle kroegen, café's en feesttenten op de kop zetten. Dit jaar bestaan ze 10 jaar en dat vieren ze met het album 'Skijt oan de rest'. Een plaat vol met covers en eigen werk. "Wij zijn niet helemaal goed bij ons hoofd," lachen de mannen.

Foto: De Doelleazen

The Cliffs of Moher van Gurbe, Piter Wilkens zijn Knoopkes of het Bûthûsbankje van De Wiko's: je kan weer stemmen op de Fryske Top 100! Naast de bekende nummers zitten er vaak ook een paar nieuwsgierige nieuwkomers tussen. De komende weken stellen wij vier nieuwe kanshebbers aan je voor. Vandaag: De Doelleazen.

'By Melle' is een van jullie nieuwe nummers op het album, waar gaat het over?

"Melle is de uitbater van café en discotheek Café Prins in Kollumerzwaag. Hier zitten we geregeld na een optreden voor een biertje. In de volksmond zeggen ze in plaats van Café Prins vaak 'Melle'. En zo ontstond het plan voor het nummer 'By Melle'. In de bus hebben we de tekst bedacht. Onze eigen nummers gaan eigenlijk altijd over dingen die we meemaken. Normaal zijn we wel drie weken met zo'n nummer bezig maar 'By Melle' was in twee dagen klaar."

En toen naar het café om de clip op te nemen

"Jazeker! Zo'n plaat moet ook een clip hebben, dus die hebben we bij Melle opgenomen. Op Facebook hebben we een oproep gedaan om wat publiek bij elkaar te krijgen. 'Wie wil op zondagavond bij Melle langskomen voor onze clip?' Daar kwam gelukkig heel wat volk op af. Volle bak in het café dus!"

“Anneke Douma riep meteen: Ah jongens, wat leuk!”

Syb en Ronald van De Doelleazen

Het nummer valt in de smaak. Hadden jullie dat verwacht?

"Helemaal niet. Eigenlijk is het albumvulling, we hadden nog een nummertje nodig. Maar hij doet het veel beter dan dat we verwacht hadden. Soms werkt dat zo: een nummer dat je in twee dagen klaar hebt valt meer in de smaak dan een nummer waar je tijden mee bezig bent."

Wat staat er nog meer op het album?

"Meer eigen werk en natuurlijk een paar mooie covers van Friese nummers. Daar zijn we ten slotte groot mee geworden. Van Anneke Douma tot Piter Wilkens: er komt van alles voorbij."

Mogen jullie zomaar een nummer coveren?

"We bellen van tevoren wel even met de artiest. Soms ziet die het helemaal niet zitten. Dan doen we het niet. Maar meestal zijn ze wel enthousiast. Anneke Douma ook. Die riep meteen: "Ah jongens, wat leuk!"

Dus jullie hebben weer genoeg nieuwe nummers voor in feesttenten en disco's?

"En dat is maar goed ook, want we krijgen het straks weer druk. Twee weken voor Oud & Nieuw is het altijd een gekkenhuis. Dan spelen we bijna non-stop op feestjes. Op Oudejaarsdag hebben we als Doelleazen twee optreden en s'avonds moeten we nog draaien. Ach, van thuis zitten worden we ook maar diep ongelukkig."

Ronald van De Doelleazen

(advertinsje)
(advertinsje)