Friese natuur heeft last van stikstof: "Het gaat over het geheel minder"

05 des 2019 - 14:18

De natuur heeft veel last van de stikstofuitstoot. Van de beschermde planten- en dierensoorten staat meer dan de helft er erg slecht voor, blijkt uit de nieuwste onderzoeken. Daarom slaat Staatsbosbeheer alarm.

Fryske natuer hat te lijen fan stikstof: "Het gaat over het geheel minder"

"Het gaat over het geheel minder met de natuur," vertelt boswachter Henk Jan van der Veen van Staatsbosbeheer. "Dat kun je hier wel goed zien. We moeten de natte graslanden kunstmatig nathouden."

Blaugerzen

Friese natuurgebieden gaan er op achteruit. Zo ook de Blaugerzen bij Akmarijp, een gebied met natte graslanden. "We moeten hier ons best doen om het grondwater hoog te houden," vertelt Van der Veen. "Het ligt hier gewoon onder water, dat is nodig om het land voldoende vochtig te houden. De mineralen in het water hebben een gunstig effect op planten. Zodra je dat ontwatert of als het verdroogt krijg je ook een verminderde kwaliteit van je natuur: planten verdwijnen, de orchideeën die hier vroeger groeiden zie je ook minder."

De Blaugerzen zijn een historisch overblijfsel, volgens Van der Veen. "Wat we hier nog hebben is een soort relict, de Blaugerzen strekten zich uit over tienduizend hectare, hele speciale graslanden met orchideeën, de ratelaar en dotterbloem. Wat we hier hebben is een overblijfsel van wat vroeger heel veel te zien was."

'In gesprek met elkaar'

"De oplossing is goed in gesprek met elkaar gaan hoe je dit op wil lossen," zegt Van der Veen. "We willen droge voeten, we willen wonen, we willen vliegen. Dat heeft allemaal een prijs. Die prijs betaalt de natuur deels mee. Alles wat intensiever gebeurt aan leven heeft zijn gevolgen voor de natuur."

Verslaggever Willem Vermeltfoort bij de Blaugerzen

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
(Advertentie)
(Advertentie)