Yaroslava Tymts biedt handtekeningen aan en is hoopvol na gesprek met Tweede Kamerlid

04 des 2019 - 18:28

Met ruim 2.000 handtekeningen is Yaroslava Tymts met haar klasgenoten van het christelijk gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden woensdag met de trein naar Den Haag gegaan. Daar hebben ze de handtekeningen overhandigd aan Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie. De ondertekenaars van de petitie willen dat Yaroslava met haar familie in Nederland kan blijven.

"Ik heb mijn verhaal verteld aan meneer Voordewind. Hij heeft gezegd dat hij er alles aan zal doen om te helpen. Ik heb wel hoop", zei Yaroslava Tymts na afloop van het gesprek met het Tweede Kamerlid.

"Het is triest om te horen", zegt Kamerlid Joël Voordewind na afloop van het bezoek. "Ik ga er alles aan doen om haar zaak onder de aandacht te brengen, en dan met name de stateloosheid. Daardoor ontstaat een schrijnende situatie. Ik ga direct contact opnemen met een advocaat. Ik kan niets beloven, dat heb ik gezegd, maar ik ga wel mijn best doen. Ik ga naar muizengaatjes zoeken." Yaroslava valt niet onder het kinderpardon. Volgens Voordewind omdat ze te kort in Nederland is.

Foto: Eigen foto

De Oekraïense Yaroslava Tymts (14 jaar) dreigt met haar familie uitgezet te worden. Het gezin komt uit De Krim, dat gebied is ingenomen door Rusland. De gezinsleden moesten hun paspoorten inleveren, maar zijn later gevlucht.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
(advertinsje)
(advertinsje)