Zorg in De Fryske Marren over hoe makkelijk jeugd aan alcohol komt

04 des 2019 - 12:24

De fracties van de Partij van de Arbeid en GrienLinks in de gemeente De Fryske Marren zijn geschrokken van hoe makkelijk minderjarigen aan alcohol kunnen komen. Uit onderzoek bleek dat jongeren twee van de drie keer aan alcohol kunnen komen in bijvoorbeeld supermarkten, slijterijen en kroegen.

Foto: Shutterstock.com

De twee partijen stellen daarom vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Ze zijn ervan geschrokken dat De Fryske Marren zo slecht scoort en willen weten hoe dat kan. Ook willen de partijen weten wat het gemeentebestuur gaat doen om te voorkomen dat 17-jarigen makkelijk alcohol kunnen kopen in De Fryske Marren.

252 'hotspots'

Het onderzoek richtte zich op 252 zogenoemde 'hotspots', plekken die jongeren zelf hebben aangewezen. Bij supermarkten en slijterijen moeten jongeren hun ID laten zien en lopen ze niet met drank de zaak uit, maar in een drukke kroeg blijft dat er wel eens bij. Ook komt het voor dat een ouder persoon de drank in de supermarkt koopt voor de jongere.

Op basis van het onderzoek kunnen Friese gemeenten specifieke en efficiënte preventie- en nalevingsacties opzetten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat jongeren minder - of niet - drinken in een omgeving waar geen alcohol is.

Van de 12- tot 17-jarigen zegt 38 procent ooit alcohol gedronken te hebben. Een vijfde deel geeft aan in de laatste vier weken vijf of meer drankjes genuttigd te hebben en 15 procent zegt in de afgelopen maand dronken te zijn geweest.

Het onderzoek is in opdracht van de Friese gemeenten uitgevoerd door Onderzoeksbureau Objectief. Het Platform Nuchtere Fries coördineert het onderzoek. In dat platform werken alle Friese gemeenten samen met GGD Fryslân, Verslavingszorg Noord Nederland, politie Fryslân, Koninklijke Horeca Nederland en provincie Fryslân met als doel om het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren terug te dringen.

(Advertentie)
(Advertentie)